Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kruche rogaliki

Mam dla was propozycję prostego deseru, kruche rogaliki z dowolnym nadzieniem, z nutellą albo marmoladą. Ciasto wzbogaciłam dodatkiem twarogu półtłustego. Rogaliki przez to są bardzo kruche i nie muszę mówić, że przepyszne! Serdecznie polecam:)

kruche rogaliki

Składniki:

– 25 dag białego sera

– 25 dag mąki

– 250g masła lub 1 kostka margaryny

– 1 żółtko

– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

– 3 łyżki cukru
Nadzienie:

nutella, marmolada lub konfitura np. różana

 

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania lub pozostałe białko do posmarowania

 

Ser rozetrzeć widelcem, dodać pokrojoną margarynę, mąkę, żółtko i cukry – zagnieść kruche ciasto. Następnie przykryć folią aluminiową i wstawić na 30 minut do zamrażalnika lub na 1 godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować cienko na kształt koła. Pociąć na trójkąty i na podstawę każdego nałożyć niewielką ilość nadzienia. Zawinąć ciasno rogaliki.

kruche rogaliki

Gotowe rogaliki posmarować pozostałym białkiem (będą się błyszczały) lub pozostawić sauté. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 190˚C i piec 25 minut do zarumienienia ciastek. Jeśli rogaliki nie były posmarowane białkiem, po ostudzeniu można posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

kruche rogaliki1kruche rogaliki2kruche rogaliki3kruche rogaliki4kruche rogaliki5

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>