Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Krupnik

 

DSCN0920

(Dla 4-5 osób)
Składniki:

– 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej drobnej

– 2 l wody

– włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera, kawałek pora)

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 2 ziemniaki

– 3 suszone grzyby

– kostka rosołowa lub warzywna (opcjonalnie)

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– posiekana natki pietruszki lub koperek

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz

– maggi (opcjonalnie)

Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Cebulę przekroić na 4 części i opalić na ogniu lub suchej patelni. Pokrojone warzywa włożyć do garnka i zalać 2 l zimnej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz grzybki. Dusić przez 25 minut. Kaszę przepłukać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jak warzywa będą miękkie dodać kaszę i ziemniaki i gotować na wolnym ogniu jeszcze ok.30 minut, aż kasza będzie miękka i zagęści zupę. Na koniec dodać łyżkę masła i doprawić krupnik do smaku solą, pieprzem i maggi. Posypać natką pietruszki, zamieszać ale już nie gotować.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Krupnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>