Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Bardzo lubię mięso z kremowym sosem, z nutą grzybową. Dziś użyłam pieczarek, choć dobrze też sprawdzą się inne grzyby np. kurki czy borowiki. Od biedy można użyć także grzybów suszonych, tylko należy je wcześniej zalać wrzątkiem i namoczyć przed 20 minut. Przetestowałam kilka przepisów na sos śmietanowy i najsmaczniejszy i najbardziej kremowy jest ten na bazie śmietanki 30%. Potrawa jest łatwa i szybka w wykonaniu, bardzo smaczna i sycąca. Najsmaczniejsza jest chyba z ryżem. Jako surówkę podałam tę z kapusty pekińskiej, pora i ogórka. Polecam:)

 DSCN0087

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 50-60 dkg)

– 1 duża cebula

– 40 dkg pieczarek

– 2 łyżki masła

–  1 op. śmietanki 30% (ok. 400 ml)

– gałka muszkatołowa

– natka pietruszki

– sól, pieprz

 

 

Marynata do mięsa (można ją pominąć ale podnosi smak mięsa:))

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka octu balsamicznego

– ok. ½ łyżeczki soli, pieprz

– 2 łyżki oleju

– 1 pełna łyżeczka curry

– 1/3 łyżeczki mielonej kolendry

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

 

 

Kurczaka umyć, osuszyć pokroić w dużą kostkę. Z podanych składników przygotować marynatę i dokładnie wymieszać z mięsem. Odstawić na 15-30 minut do lodówki. Jeśli nie mamy czasu można je do razu podsmażyć.

Cebulę drobno posiekać, pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na maśle najpierw zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Smażyć aż puszczą sok. Posolić. Następnie dodać podsmażonego wcześniej kurczaka i wlać śmietankę. Dusić mięso na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.  Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki (użyłam suszonej). Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko, makaronem albo ziemniakami i surówką.

Smacznego!

Helen G.

DSCN0081DSCN0106

 

Podziel się ze znajomymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>