Mięsa

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Mięso i kremowy sos to dobre połączenie. Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym jest potrawą łatwą, szybką w wykonaniu, a do tego bardzo smaczną i sycącą. Najbardziej smakuje mi podany z ryżem, choć może też być dowolna kasza.

Kremowy sos śmietanowy wzbogaciłam pieczarkami, choć dobrze sprawdzą się również inne grzyby np. kurki czy borowiki. Możecie użyć ewentualnie suszonych grzybów. Pamiętajcie tylko, aby je wcześniej zalać wrzątkiem i namoczyć przed 20 minut.

Przetestowałam kilka przepisów na sos śmietanowy i najsmaczniejszy i najbardziej kremowy jest ten na bazie śmietanki 30%. Kurczak z pieczarkami to pyszne i szybkie danie, które zachwyci z pewnością nie jedną osobę.

Zobacz także → Kurczak curry z mlekiem kokosowym i ananasem.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka (około 600g)

Marynata do mięsa (można ją pominąć ale poprawia smak mięsa:))

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka octu balsamicznego

– 2 łyżki oleju

– 1 pełna łyżeczka curry

– ⅓ łyżeczki mielonej kolendry

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– około ½ łyżeczki soli, pieprz

Sos śmietanowo-pieczarkowy:

– 1 duża cebula

– 400g pieczarek

– 2 łyżki masła

– 1 duże opakowanie śmietanki 30% (około 400 ml)

– 1/3 szklanki wody

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej

– posiekana natka pietruszki

– sól, pieprz

Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym?

Kurczaka umyć, osuszyć pokroić w dużą kostkę. Z podanych składników przygotować marynatę i dokładnie wymieszać z mięsem. Odstawić na 15-30 minut do lodówki. Jeśli nie mamy czasu można je do razu podsmażyć.

Sos śmietanowo-pieczarkowy: Cebulę drobno posiekać, pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na maśle najpierw zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Smażyć,aż grzyby puszczą sok. Posolić. Następnie dodać podsmażonego wcześniej kurczaka i wlać śmietankę.

Mięso dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki (użyłam suszonej). Kurczak w sosie pieczarkowym najlepiej smakuje podany z ryżem ugotowanym na sypko, ewentualnie z kaszą i surówką np. surówka z kapusty pekińskiej.

Smacznego!

Helen G.

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button