Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Kwaśnica góralska na wędzonych żeberkach

Kwaśnica to regionalna zupa podhalańska podawana w karczmach u podnóża Tatr. Jadłam ją w Zakopanem nieraz. W oryginale kwaśnica nie zawiera warzyw, poza ziemniakami. Ja swoją wzbogaciłam o włoszczyznę., bo taka wydaje mi się smaczniejsza i zdrowsza. Jeśli nie chcecie, możecie pominąć warzywa i dać jedynie ziemniaki. Aby odtworzyć właściwy kwaśnicy góralskiej smak, trzeba koniecznie ugotować zupę na wędzonych żeberkach. Kwaśnica góralska ma w sobie posmak wędzonki. Przypomina trochę w smaku tradycyjny kapuśniak, choć moim zdaniem jest od niego smaczniejsza. Kwaśnica jest zupą bardzo treściwą i sycącą. Doskonała na chłodne dni. Da nam energii na wiele godzin ;-)

Na marginesie dodam, że mieszkałam pod Zakopanem, a dokładniej w Kościelisku przez ponad rok czasu, więc zaznajomiłam się trochę kuchnią góralską. Mało tego,  płynie we mnie góralska krew. Moja babcia była rodowitą góralką. Może jeszcze wrócę na stare lata w okolice Tatr, by właśnie tam spędzić jesień życia … Inną ciekawą potrawą kuchni góralskiej są moskole, placki ziemniaczane po góralsku – nazywane chlebem podhalańskim bądź góralskim :)

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 50 dkg wędzonych żeberek (może być też wędzony boczek razem z żeberkami)

– 15-20 dkg wędzonego boczku (dajemy jeśli mamy same wędzone żeberka)

– 400g kiszonej kapusty

– 1 duża cebula

–  włoszczyzna -1 marchewka, 1 pietruszka, malutki kawałek selera, kawałek pora (opcjonalnie; można pominąć warzywa i dać same ziemniaki)

– 3 ząbki czosnku

– 3-4 ziemniaki

– 2 liście laurowe

– 3 suszone grzybki

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżeczka kminku (użyłam mielonego)

– 1,5 łyżeczki majeranku

– 2 łyżki masła

– sól, pieprz

– cukier

– magii (wedle smaku)

 

 

Żeberka poporcjować, boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka i zalać 2 l zimnej wody, dodać liście laurowe, czosnek, ziele angielskie i suszone grzyby. Po 15 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Po 20 minutach dodać poszatkowaną kapustę razem z sokiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy dodać tylko trochę soku lub w ogóle. Gotować jeszcze 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle. Można zrobić ewentualnie zasmażkę dodając 1-2 łyżeczki mąki, ale nie jest to konieczne gdyż zupa i tak jest gęsta i treściwa. Dodać do zupy i pogotować jeszcze 10 minut.  Doprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. W razie potrzeby dodać nieco cukru. Wyjąć liście laurowe i por. Kwaśnicę podawać gorącą z porcją żeberka na talerzu i pieczywem.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

16 odpowiedzi do “Kwaśnica góralska na wędzonych żeberkach

  • no ja podobnie kapuśniak robię :) i bardzo lubię!

  • Idealna, rozgrzewająca i treściwa zupa na jesień.

  • Kolejny dobry przepis do wypróbowania :)

  • Od pozostawionej włoszczyzny rosół nie mętnieje :P mętny się robi tylko jak w trakcie gotowania dolewa/uzupełnia się wody chłodniejszej jak rosół w celu dopełnienia zawartości a ja jak gotuje rosoł to go nie solę wtedy wychodzi najlepszy smak rosołu,zawsze na talerzu można sobie doprawić do smaku solą

  • Taką właśnie kwaśnicę jadłam w karczmie w Zakopanem.

  • To nie kwasnica tylko kapuśniak do kwaśnicy nie dodaje się żadnych warzyw tylko ziemniaki

  • Ja też będę właśnie robił kwaśnice i przypominał sobie przepis to żadnych warzyw się nie daje tym bardziej marchwi bo łagodzi smak. A o to chodzi jak sama nazwa wskazuje ma być kwaśna.

  • to nie kwaśnica tylko kapuśniak

  • Wczoraj jadłam w Tatrach jak zeazliśmy ze szlaku i nie było żadnych warzyw oprócz ziemniaków
    I na pewno nie smakuje jak kapuśniak ma taki specyficzny smak zupelnie inny niż kapuśniak ktorego nie lubię,a kwaśnica posmakowała mi właśnie z powodu tego innego oryginalnego smaku

  • Jezeli kwasnica to bez warzyw i ziemniakow tez sie nie daje (pisze o kwasnicy ma jakiej wyroslem-Ludzmierz)ziemniaki a wlasciwie grule (zasadnicza roznica )gotuje sie osobno .Ugotowane daje na talez i zalewa kwasnica.Kwasnice mozna zrobic.. tak -na wedzonych zeberkach absolutnie lub innych wedzonkach, mozna rowniez na gesinie (znam takich ktorzy twierdza ze ta jest najlepsza)na wieprzowinie ,na indyku .moja kolezanka lubi na kurczaku(.przyznam kiedys zamiast wywlec z zamrarki indyka wyjalem kurczaka- wyszla rewelacja -tylko raz )na baraninie ..ogolnie tluste miesa nadaja sie na kwasnice…Przepis pani Heleny bardziej przypomina kapusniak ale ilez to razy wlasnie podrasowujac kwasnice (chociaz naprawde tego nie wymaga)wychodzil mi kapusnik ..ze palce lizac ..Jednym slowem jak kto lubi ..I tak- ma byc kwasna ,zdecydowanie!Oczywiscie z kapusty kiszonej a nie kwaszonej..najlepiej samemu se lukisic-no ba)!!!

    • Faktycznie kwaśnicę zwykle podaje się często bez warzyw, choć ja wolę potrawę z ich dodatkiem, jak kto lubi. Moja może bardziej przypomina kapuśniak ale co z tego :-)

  • A blog i przepisy podobaja mi sie …strasnie .Pozdrawiam autorke !!

  • Ooo jaka fajna, na żeberkach mi się zdecydowanie podobają takie zupy, bo są zdecydowanie lepszde

  • Jaki kapuśniak? Zupa z kiszonej kapusty to zarzutka a z białej – kapuśniak. A kwaśnicę robi się tylko z kiszonej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>