Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Lasagne z mięsem mielonym pod beszamelem

Lasagne zwana popularnie lazanią, to pyszna rodem z Włoch zapiekanka, gdzie płaty makaronu przełożone są warstwą sosu mięsnego, sera żółtego i sosu beszamelowego.  Uwielbiam ją, choć jest to danie któremu trzeba poświęcić dłuższą chwilę. Zawsze robię ją kilka godzin wcześniej, a tuż przed obiadem zapiekam.

SONY DSC

(Dla 6 osób)
Składniki:
– ok. ½ opakowania (15 płatów) makaronu lasagne

– 25-30 dkg żółtego sera

– 1 opakowanie mozarelli „kulka”

 

Sos mięsny:

– 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

– 2-3 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 25 dkg pieczarek (opcjonalnie)

– puszka pomidorów w kawałkach (bez skórki)

– sól, pieprz

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– po 1 łyżeczce bazylii i oregano

– 1/2 łyżeczki tymianku

– 1/3 łyżeczki rozmarynu

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego

– 1/2 szklanki wody

 

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki. Po chwili dodać mięso. Rozdrobnić łyżką zarumienić. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami.

Wlać puszkę pomidorów, podlać wodą i dusić na wolnym przez 15-20 minut pod przykryciem. Na koniec dodać ketchup i ewentualnie jeszcze doprawić. Sos mięsny powinien mieć wyrazisty smak.

Płaty makaronu podgotować przez 3 minuty partiami w dużym garnku z osoloną wodą i dodatkiem oliwy, by się nie sklejały. Odsączyć i wykładać obok siebie na talerze.

 

Sos beszamelowy:

– ½ kostki masła

– 80 g mąki

– 1l zimnego mleka

– gałka muszkatołowa

– sól, biały pieprz

– odrobina soku z cytryny

 

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i chwilę rozmieszać. Następnie wlewać porcjami  zimne mleko i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Sos zagotować. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Dużą, prostokątną blachę posmarować cienko beszamelem, następnie ułożyć płaty makaronu lasagne, porcję sosu mięsnego, ser żółty (starty lub plastry) i beszamel, następnie kolejna warstwa lasagne, sos mięsny, ser itd., aż do wykończenia składników.

Wychodzą ok. 3 warstwy. Ostatnią warstwą powinien stanowić sos mięsny, beszamel, ser żółty i plastry pokrojonej mozarelli. Wierzch posypać bazylią, oregano i rozmarynem.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210-220˚C przez 40 minut. Jeśli ser zacznie się mocno rumienić przykryć lasagne pergaminem. Po upieczeniu pozostawić lasagne przez 10 minut, by ser nieco stężał (będzie się wówczas lepiej kroić).

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Lasagne z mięsem mielonym pod beszamelem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>