Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Łazanki

Naszła mnie ostatnio ochota na łazanki. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Można je przyrządzić z kapusty białej, kiszonej lub też pół na pół – takie są chyba najsmaczniejsze. Danie idealne na chłodne dni, takie jak teraz. Polecam:)

DSCN3192
(Dla 4-5 osób)
Składniki:

– ½ opakowania makaronu łazanki (250g)

– 500-700g białej kapusty lub kiszonej (dałam pół na pół białej i kiszonej )

– 2 cebule

– 1 laska kiełbasy

– 15 dkg wędzonego boczku

– 20 dkg pieczarek

– garść suszonych grzybów

– 2 licie laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 2 ziarenka jałowca

– majeranek

– kminek (dałam mielony)

– mielona ostra papryka

– sól, pieprz

 

 

Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez godzinę, następnie ugotować do miękkości. Wodę pozostawić. Grzyby zaś drobno pokroić.
Kapustę umyć i poszatkować. Kapustę kiszoną odcisnąć z wody, także poszatkować. Zalać wodą, dodać wywar z gotowania grzybów, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec gotowania posolić, doprawić majerankiem i kminkiem. Odcedzić.

Boczek, kiełbasę, cebule i pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju stopić wpierw boczek, następnie zeszklić cebule. Na koniec dodać pieczarki i kiełbasę. Smażyć kilka minut.  Na koniec dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką. Makaron ugotować al dente, dodać kapusty, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Podawać gorące z patelni.

Smacznego!

Helen G.

DSCN3196DSCN3184

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

4 odpowiedzi do “Łazanki

  • to jest to co tygryski lubią najbardziej! :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

  • smak dzieciństwa ze stołówki…

  • Wiesz,że myślałam o łazankach wczoraj?:))) We wtorek będą łazanki:))).
    Pozdrawiam!

  • pyszne łazanki
    zawsze zastanawialam sie gdzie kupic taki makaron, nigdy jakos nie zwrocilam uwagi aby taki byl w sklepie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>