Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą kojarzy mi się z jesienią. To potrawa jednogarnkowa, która dobrze rozgrzewa w chłodne dni i za sprawą dodatku mięsa syci na długi czas. Jako że, otrzymałam do testów nowiutki komplet garnków renomowanej niemieckiej marki Fissler, od razu przystąpiłam do działania ;-) Leczo jako potrawa ma swoje korzenie w kuchni węgierskiej, gdzie podaje się je jako dodatek do dań mięsnych. Podstawowymi składnikami są papryka, pomidory oraz cebula. W Polsce zaś stanowi odrębne danie, bowiem często zawiera też kiełbasę czy boczek wędzony. Takie też smakuje mi najbardziej. Ze swojej strony dodałam także cukinię. Zachęcam do spróbowania. To typowo męskie, solidne danie :-) Do wszystkich gospodyń – wasi panowie będą na pewno zadowoleni!!!

SONY DSC

Garnki Fissler wykonane są bardzo grubej stali nierdzewnej (18/10), odpornej na uszkodzenia i zadrapania, zaprojektowane by służyły jak najdłużej. Są przez to ciężkie ale stabilne. Mama zawsze powtarzała mi, że im garnek cięższy tym lepiej, bo dłużej posłuży. Co ciekawe mogą być stosowane w piekarniku.

 

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 40 dkg kiełbasy (np. śląska, podwawelska)

– ok.10 dkg wędzonego boczku

– 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta, zielona)

– 1 nieduża cukinia

– 4 duże pomidory lub ewentualnie puszka pomidorów krojonych

– 3 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki

– 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)

– ½ łyżeczki ostrej papryki lub ¼ łyżeczki chili

–  po ½ łyżeczki cząbru i oregano

– cukier (opcjonalnie, w zależności od typu pomidorów)

– 1-2 łyżeczki smalcu

– sól, pieprz

 

Boczek pokroić w niedużą kostkę, kiełbasę w nieco grubszą, w razie potrzeby zdjąć skórkę. Cebule obrać i drobno poszatkować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić kostkę. Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki. Cukinię dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, pokroić w większą kostkę.

Wpierw w dużym garnku z grubym dnem stopić boczek, w zależności od ilości wytopionego tłuszczu dodać jeszcze trochę smalcu. Dodać cebule i dusić kilka minut. Następnie dodać pokrojone papryki, pomidory, liść laurowy, ziele angielskie, podlać ok. 2-2,5 szklankami wody. Po 10 minutach dołożyć cukinię. Po kolejnych 10 minutach dodać kiełbasę i drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami, cząbrem i oregano.

Dusić jeszcze 10-15 minut, aż papryki i cukinia będą miękkie, lecz nie rozgotowane. W razie potrzeby, jeśli pomidory nie są zbyt słodkie dodać szczyptę cukru. Danie podawać z pieczywem (ja lubię dodatkowo posmarowanym masłem). Danie najsmaczniejsze jest na następny dzień, kiedy przejdzie przyprawami.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

8 odpowiedzi do “Leczo z kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>