Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Łosoś smażony w ziołach

Witajcie, dziś pomysł na kolejny szybki obiad :) Najsmaczniejszy jest świeży łosoś. Możecie oczywiście przygotować to danie z mrożonych filetów, wcześniej rozmrożonych.  Ryba jest pyszna i aromatyczna. Zapraszam :)

(Dla 3-4 osób)
Składniki:

– 2 filety z łososia najlepiej świeżego (mogą być także dzwonka)

– sok z cytryny

– 1 łyżeczka masła

– oliwa z oliwek do smażenia

Marynata:

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka octu balsamicznego

– 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

– 1 łyżka tymianku

– 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka rozmarynu

– sól, pieprz

– szczypta cukru

Filety z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół. Skropić sokiem z cytryny. Posolić, dodać pieprz. W miseczce przygotować składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Każdy kawałek ryby posmarować marynatą, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z dodatkiem masła. Smażyć filety na średnim ogniu, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z ulubioną surówką i plasterkami cytryny.

Smacznego!

Helen G.

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

7 odpowiedzi do “Łosoś smażony w ziołach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>