Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Majonez budwigowy

Mając do dyspozycji olej lniany zdecydowałam się przygotować majonez budwigowy – czyli naturalny, domowy majonez na kanapki lub do sałatek. Nie wymaga on zbyt wiele pracy. Trzeba jedynie 5 minut miksować olej z jogurtem i twarogiem. Polecam użyć twarogu „miałkiego” jak na sernik (np. Mój ulubiony firmy Wieluń). Majonez wówczas będzie gładki jak aksamit. Majonez wyszedł bardzo smaczny, nieco inaczej smakuje od tradycyjnego kupnego. Ja dodatkowo dodałam nieco cukru dla równowagi smaku. W oryginalnym przepisie go nie ma. Olej lniany można spożywać profilaktycznie 1-2 łyżki dziennie podczas posiłku. Ja właśnie tak czasem robię:)

DSCN7434
(Dla 2 osób)

Składniki:

– 3 łyżki oleju lnianego LenVitol Oleofarm

– 3 łyżki jogurtu naturalnego

– 3 łyżki chudego twarogu

– 1 łyżka musztardy

– sok z cytryny

– sól, pieprz

– szczypta cukru

– zioła (opcjonalnie)

 

 

Olej, jogurt i twaróg miksować razem przez 5 minut, po czym dodać sok z cytryny, musztardę. Majonez doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie ziołami. Podawać jako dodatek do sałatek, kanapek i surówek.

Smacznego!

Helen G.

DSCN7426DSCN7422

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Majonez budwigowy

  • A można zastąpić olej lniany rzepakowym? Pomijając kwestię tego, że jest tańszy, to jest też zdrowszy (ma lepszy skład tłuszczowy, bliższy optymalnych proporcji między kwasami tłuszczowymi).

  • Nie wiem. Myślę, że możesz spróbować jeśli masz olej rzepakowy albo np. słonecznikowy naturalny nie rafinowany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>