Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Makaron z boczkiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Bardzo lubię połączenie makaronu i boczku w towarzystwie warzyw. Zwieńczeniem potrawy jest częściowo rozpuszczony oraz pokruszony do dekoracji ser pleśniowy Lazur, który doskonale komponuje się ze słodyczą pomidorków koktajlowych. Danie proste, nie wyszukane ale za to pyszne w smaku. Mąż, który nie przepada za daniami z makaronu, sam z siebie pochwalił smak potrawy :-) Idealne zarówno na obiad, jaki i kolację „we dwoje” w towarzystwie lampki dobrego czerwonego wina:)

DSCN5169

(Dla 2 osób)

Składniki:

– ok.200g makaronu penne (rurki)

– 20 dkg wędzonego boczku parzonego

– 1 średnia cukinia

– 80 g sera pleśniowego Lazur

– pomidorki koktajlowe Tęcza Smaku

– 1 cebula

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 2 ząbki czosnku

– zioła prowansalskie

– sól, pieprz

 

 

Makaron ugotować al dente. Boczek pokroić w kostkę i stopić na patelni, następnie dodać drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Jeśli mamy boczek wędzony surowy, wpierw należy go obgotować kilka minut we wrzątku i dopiero podsmażać na patelni.

Dodać cukinię pokrojoną w pół-plasterki i smażyć, aż zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodać pokruszony ser pleśniowy (zostawić trochę do dekoracji) oraz natkę i zestawić patelnię z ognia.  Wymieszać z ugotowanym makaronem. Makaron udekorować przekrojonym na pół pomidorkami koktajlowymi. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.

DSCN5167DSCN5161

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Makaron z boczkiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>