Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem a’la shaorma i warzywami

Zapiekanka jest naprawdę pyszna i niesamowicie aromatyczna dzięki mieszance przypraw a’la shaorma. Zachęcam gorąco do spróbowania ;-)

DSCN1566

(Dla 6 osób/duża blacha)
Składniki:
Mięso można doprawić wedle własnych upodobań, mnie bardzo smakuje jak na shaormę.

Marynata do mięsa: (robię marynatę jak do shaormy drobiowej, tylko troszkę zmniejszam proporcje).

– 70-80 dkg piersi z kurczaka

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki wody

– 1 łyżka octu balsamicznego

– 1 ząbek czosnku

– niepełna łyżeczka soli

– 1,5 łyżki mielonej słodkiej papryki

– 1 łyżeczka curry

– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

– 1 łyżeczka granulowanej cebuli (opcjonalnie)

– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

– ½ łyżeczki cynamonu

– 1/4 łyżeczki imbiru

– pieprz czarny lub pieprz cayenne

 

 

Dodatkowo:

250g makaronu rurki

– 1 brokuł lub kalafior

– 1 czerwona papryka

– 1 spora cebula

– 20 dkg żółtego sera

– kilka łyżek kukurydzy konserwowej

 

Beszamel:

– 3 łyżki masła

– 3 łyżki mąki

– 2 i 3/4 szklanki zimnego mleka

– gałka muszkatołowa

– sól, biały pieprz

 

 

Mięso umyć, pokroić w kostkę. Włożyć do miski. Dodać przyprawy, olej, sól i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie podsmażyć na oleju.

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Brokuły podzielić na różyczki gotować 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę. Podsmażyć wpierw cebulę, po chwili dodać paprykę i smażyć kilka minut.

 

Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę chwilę mieszać, następnie wlewać stopniowo zimne mleko i energicznie mieszać. Gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatową.

 

Duże żaroodporne naczynie lub prostokątną blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć makaron, cebulę z papryką, połowę startego sera, mięso, brokuły i kukurydzę. Zapiekankę polać sosem beszamelowym i posypać resztą startego żółtego sera. Wstawić do nagrzanego do 200 ˚C piekarnika i zapiekać 30 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić zapiekankę na 10 minut, by ser nieco stężał (łatwiej będzie się kroić).

Smacznego!

Helen G.
DSCN1563

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Makaronowa zapiekanka z kurczakiem a’la shaorma i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>