Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Marynowana papryka

Bardzo lubię marynowaną paprykę. Często dodaję ją do sałatek albo jem pokrojoną w cienkie paseczki położoną na kanapce. Nie kupuję gotowej papryki marynowanej, bo mi nie smakuję, wolę tę domowej roboty. No właśnie, konserwowa papryka wcale nie wymaga dużo pracy, zaś smak jej jest bezcenny :) Warto zamarynować paprykę właśnie teraz latem, gdy jest stosunkowo niedroga. Docenimy ją zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

 

DSCN3531

(4 średniej wielkości słoiki)

Składniki:

– 1 kg papryki dowolnego koloru

– 1 szklanka octu (najlepiej winnego 6%,  jest zdrowszy od spirytusowego)

– 4,5 szklanki wody

– 1/2 szklanki cukru (w zależności jak słodką paprykę preferujemy)

– 1 płaska łyżka soli

– 4 ząbki czosnku (po 1 na słoik)

– 3-4 liście laurowe

– ziele angielskie (po 2-3 ziarenka na słoik)

– gorczyca biała (po 1/2 łyżeczki na słoik)

– pieprz ziarnisty (po 3-4 ziarenka na słoik)

 

 

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić paski grubości ok.2 cm. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem, solą i ziołami. Gdy się zagotuje wrzucić pokrojone w paski papryki i obgotować przez 5 minut (można nie gotować papryki będzie wówczas nieco twardsza), po czym odcedzić papryki i trochę ostudzić. Jeszcze ciepłe układać ciasno do wyparzonych wcześniej wrzątkiem słoików.

 

Na koniec zalać marynatą, wrzucić po jednym ząbku czosnku  oraz przyprawy. Słoiki tylko przymknąć delikatnie nakrętkami i pasteryzować przez 20 minut w temperaturze ok. 90 ˚C (malutki ogień). Na koniec szczelnie zakręcić słoiki. Przechowywać w ciemnym miejscu, po otwarciu zaś w lodówce.

 

Paprykę marynowaną można spożywać jako dodatek do pieczywa, sałatek, jako surówkę do obiadu.

 

Smacznego!

Helen G.

DSCN3528

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Marynowana papryka

  • Uwielbiam ją! Odkąd odkryłyśmy z mamą przepis, to nieodłączne rozwiązanie na lato!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>