Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Milky Way


Ciasto baaardzo słodkie. Większość przepisów na to ciasto, jakie znalazłam w internecie bazuje na przepisie Ewy Wachowicz. Robiąc je za drugim razem musiałam zmniejszyć ilość cukru o połowę, bo nie mogłam zjeść całego kawałka. Chyba, że jesteście fanami bardzo słodkich ciast – nie zmniejszajcie ilości cukru. Zamiast mlecznej czekolady w polewie użyłam gorzkiej – moim zdaniem lepiej się komponuje się ciastem i nie jest tak słodka.  


DSCN2412

Składniki:

Biszkopt:

– 6 jaj

– ½ szklanki cukru

– ½ szklanki mąki pszennej

– ½ szklanki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki oleju

– 3 łyżki kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem mleczny:

– ½ szklanki mleka

– ½ szklanki cukru

– 1 cukier waniliowy (16g)

– kilka kropli esencji waniliowej (opcjonalnie)

– 1 kostka margaryny

– 2 szklanki mleka w proszku


Polewa:

– 100g gorzkiej czekolady

– ¼ kostki masła 


Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, chwilę ubijać. Po chwili dodać żółtka. Następnie wsypać przesiane mąki razem z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 25×36 cm wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 170˚C do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Następnie podzielić na dwie części. 


Krem mleczny:Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi. Odstawić do ostudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, następnie wlać ostudzone mleko. Ubijać. Stopniowo wsypywać przesiane mleko w proszku. Ubijać aż do powstanie gładkiego kremu.


Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Poczekać aż się trochę ostudzi.



Kremem przełożyć placki biszkoptu. Na wierzch ciasta wylać polewę. Ciasto wstawić do lodówki.       


DSCN2418DSCN2417                                                                 


Podziel się ze znajomymi
loading...

9 odpowiedzi do “Milky Way

  • Przepysznie wygląda, a na pewno jeszcze bardziej smakuje. ;-)

  • Milky Way to moj ulubiony batonik z dziecinstwa! <3 to ciasto musi byc obledne w smaku! mam na nie wieeeelka ochote :-)

  • poproszę kawałek! dla mnie też milky way to batonik nr 1 :)

  • Już od jakiegoś czasu chodzi za mną pomysł aby zrobić takie ciasto:) Ale w tej chwili i tak będę musiała się nacieszyć Twoim :)

  • wygląda wspaniale:)

  • Nie znoszę tego ciasto. Jest dla mnie za słodkie nawet z gorzką czekoladą…
    Nie do końca wiem, o co chodzi, bo nawet, kiedy zmniejszam ilość cukru w pozostałych warstwach wydaję mi się… nie takie. Dziwna sprawa :)

  • Wyglada pieknie :)

  • Margaryna do kremu?! Nie rozumiem jak można używać margaryny do pieczenia, a już tym bardziej do kremu! Paskudne i niezdrowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>