Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą

Bardzo polubiłam roladki z tortilli, nie tylko jako przekąskę na wszelkich przyjęciach ale również jako dodatek do pieczywa na co dzień. Można zrobić je sobie poprzedniego dnia i np. wziąć ze sobą do pracy czy na zajęcia. Dziś proponuję wersję ze szpinakiem, szynką i ricottą. Przyznaję, że wcześniej nie miałam zbytnio okazji jadać ten ser. Ricotta to włoski miękki ser niedojrzewający o bardzo delikatnym smaku,  idealny zarówno do deserów, dań głównych czy też przekąsek. Powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych. Dobrze łączy się z makaronami, warzywami oraz sosami, szczególnie z pomidorowym.

Polecam również zajrzeć do innych moich przepisów na rollsy:

Mini tortille – przekąski idealne na imprezę

Mini tortille z wędzonym łososiem, twarożkiem i awokado

 

(2 tortille)

Składniki:

– 2 placki pszennej tortilli

– 250g szpinaku (użyłam mrożonego)

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka masła

– mielona gałka muszkatołowa

– kilka kropli soku z cytryny

– 150g sera ricotta

– kilka plastrów szynki

– sól, pieprz

 

 

Szpinak poddusić w rondelku do rozpuszczenia na maśle. Dodać bardzo drobno posiekany czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Skropić lekko sokiem z cytryny. Odsączyć na sicie z nadmiaru płynu. Odstawić do ostudzenia. Każdy placek wpierw posmarować warstwą sera ricotty, następnie wyłożyć cienką warstwę szpinaku, lecz nie na całej powierzchni placka (aby później go dobrze zwinąć; tak na ¾), na wierzch wyłożyć plastry szynki na połowie placka.

Ciasno zwinąć tortillę zaczynając od strony szynki. Rulony owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny (będą się łatwiej kroić). Po tym czasie, odwinąć tortille z folii i ostrym nożem kroić prosto lub na ukos  kawałki o grubości ok. 2,5 cm. Podawać uprzednio schłodzone na półmisku lub talerzu jako przekąskę na przyjęciach, bądź jako smaczny dodatek do pieczywa na śniadanie czy kolację.

Smacznego!

Helen G.

 

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

9 odpowiedzi do “Mini tortille ze szpinakiem, szynką i ricottą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>