Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Nabiał



Nabiał to produkty spożywcze pochodzące z mleka i jego przetworów jak:  mleko, twaróg, serek homogenizowany, ser żółty, śmietana, kefir, jogurt, maślanka. Do nabiału zalicza się także jajka. Produkty nabiałowe bogate są w białko, tłuszcze, witaminy (A, B2, B12, D, E) , sole mineralne (magnez, wapń, fosfor, siarka, jod, chlor). Nabiał zajmuje ważne miejsce w piramidzie zdrowego odżywiania. Powinien być spożywany w ilości 2-3 porcji dziennie. Istotne jest spożywanie nabiału u dzieci i osoby starsze u których wzrasta ryzyko wystąpienia osteoporozy. Zawarty w nim wapń korzystnie wpływa na rozwój i remineralizację kości. Jednak białko mleka często wywołuje alergie. Wtedy należy je zastąpić zamiennikami. 





Kaloryczność: jogurt naturalny 2%  62 kcal/100g, kefir 2%  50 kcal/100g, mleko 2% 52kcal/100g, mleko 3,2%  57 kcal/100g, mleko 0% 33kcal/100g, ser twarogowy chudy 98 kcal/100g,  ser twarogowy półtłusty 134 kcal/100g, ser żółty 289 kcal/100g, śmietana 12%  134 kcal/100g, śmietana 18% 166 kcal/100g, jajko 135 kcal/100g.




Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>