Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Naleśniki z serem i orzechami

Naleśniki to prawdziwy klasyk wśród dań. Genialne zarówno na obiad jak kolację. Farsz serowy urozmaiciłam zmielonymi orzechami. Można również dodać rodzynki albo skórkę pomarańczową. Polecam polane sosem czekoladowym – prawdziwe niebo w gębie!

SONY DSC

(ok. 10 sztuk)
Ciasto:

– 1.5 szklanki mleka

– 1.5 szklanki wody

– ok. 3 szklanki mąki

– 2 jajka

– szczypta soli

 

Nadzienie:

– ½ kg sera twarogowego półtłustego

– 10 dkg zmielonych orzechów włoskich (można zmielić w młynku do kawy)

– 3 łyżki cukru

– 3 łyżki śmietany

– kilka kropli olejku waniliowego

– garść rodzynek (opcjonalnie)

 

 

Z podanych składników, przy pomocy miksera zrobić ciasto. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. W misce  wpierw ugnieść widelcem ser, dodać śmietanę i zmielone orzechy. Doprawić cukrem do smaku. Dodać kilka kropli olejku waniliowego. Usmażone placki przekładać farszem i zawijać w chusteczkę lub w rulon. Tuż przed podaniem polać sosem czekoladowym.

Smacznego!

Helen G.

 

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>