Potrawy mączneWegetariańskie

Naleśniki z serem i orzechami

Naleśniki z serem i orzechami

To prawdziwy klasyk wśród  jarskich dań. Naleśniki z serem i orzechami są genialne, zarówno na obiad jak kolację. Farsz serowy urozmaiciłam zmielonymi orzechami włoskimi. Można również dodać rodzynki albo skórkę pomarańczową. Polecam zwłaszcza polane sosem czekoladowym – prawdziwe niebo w gębie!

Zobacz także

naleśniki z serem i truskawkami

naleśniki z serem i brzoskwiniami.

(10-12 sztuk)

Ciasto:

– 1,5 szklanki mleka

– 1,5 szklanki wody

– ok. 2,5 szklanki mąki

– 2 jajka

– 3 łyżki oleju (nie dodaję już tłuszczu podczas smażenia)

– szczypta soli

Nadzienie:

– 500g sera twarogowego półtłustego

– 10 dag zmielonych orzechów włoskich (można zmielić w młynku do kawy) lub drobno posiekane nożem

– kilka łyżek cukru (daję zazwyczaj ksylitol)

– 3-4 łyżki gęstej śmietany

– kilka kropli olejku waniliowego

– garść rodzynek (opcjonalnie)

Jak zrobić naleśniki z serem i orzechami?

Ciasto naleśnikowe: Z podanych składników, przy pomocy miksera zrobić ciasto. Patelnię posmarować tłuszczem raz, przed smażeniem naleśników. Smażyć cienkie placki na złoty kolor, nie dodając już potem tłuszczu.

Nadzienie: W misce wpierw ugnieść widelcem ser, dodać śmietanę i zmielone orzechy. Doprawić cukrem do smaku. Dodać kilka kropli olejku waniliowego. Usmażone placki przekładać farszem i zawijać w chusteczkę lub w rulon. Naleśniki z serem i orzechami podawać polane sosem czekoladowym lub śmietaną i posypane cukrem.

Smacznego!

Helen G.

Naleśniki z serem i orzechami
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button