Produkty prozdrowotneŚniadanieWegetariańskie

Owsianka z jabłkiem

Owsianka z jabłkiem

Jest dokonała na śniadanie. Najczęściej robię sobie owsiankę z jabłkiem albo owsiankę z kakao i bananem. Dzisiejszy przepis wzbogaciłam o jagody goja, zwane też kolcowojem pospolitym/chińskim/szkarłatnym. Są popularne w medycynie chińskiej od ponad 2500 lat. Uprawia się je głównie w Chinach ale też i w Mongolii oraz w Tybecie. Jagody goji uznaje się jedne z najbogatszych owoców w składniki odżywcze. To swego rodzaju remedium współczesne choroby cywilizacyjne, tzw. „superfoods”.

Jagody goji są bogate w witaminy (A, B1, B2, B6, C, E), mikroelementy (żelazo, cynk, fosfor, wapń, selen, german), aminokwasy, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), antyoksydanty oraz beta-karoten, luteinę czy likopen. W smaku jagody goja lekko gorzkawe ale smaczne. Przypominają żurawinę.

Jagody goji zawierają spore ilości witaminy C (2500 mg w 100g owoców). Z powodzeniem możemy dodawać je do owsianki oraz innych płatków (np. jaglanych, orkiszowych czy ryżowych), muesli, granoli, koktajli, jogurtu, kasz, ryżu, makaronów czy nawet do wypieków (pieczywa albo ciasteczek). Można również przyrządzić z jagód napar. Dobrze komponują się z czerwoną herbatą.

Zalecane dzienne spożycie 5-12 g suszonych jagód (1-2 łyżeczki). Jagody goja stosowane w nadmiarze mogą być u osób wrażliwych przyczyną problemów żołądkowych. Trzeba uważać także na niedojrzałe owoce, bo zawierają trującą solaninę. Jagód goji nie powinny spożywać kobiety w ciąży, matki karmiące piersią oraz osoby przyjmując leki przeciwzakrzepowe. Zachęcam was gorąco do spróbowania owsianki z jabłkiem według mojego przepisu. Proporcje możecie modyfikować, wedle uznania 🙂

(1 porcja)

Składniki:

– 5 łyżek płatków owsianych górskich

– 1 szklanka mleka

– 1 małe jabłko

– 1 łyżka rodzynek

– 1-2 łyżeczki jagód goji

– szczypta soli

– 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu

Jak zrobić owsiankę z jabłkiem?

Płatki zalać w rondelku mlekiem i gotować na niewielkim ogniu kilka minut, dopóki wyraźnie nie zgęstnieją i nie zmiękną. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, po chwili odcedzić. Pozbędziemy się w ten sposób dwutlenku siarki. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ugotowanych płatków.

Owsiankę z jabłkiem posłodzić do smaku miodem lub ksylitolem. Posypać jagodami goji. Jagody można również gotować razem płatkami, bądź namoczyć razem z rodzynkami we wrzątku. Chińczycy spożywają wyłącznie gotowany kolcowój. Płatki owsiane z jabłkiem spożywać ciepłe.

Smacznego!

Helen G.

Owsianka z jabłkiem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Takie zdrowe sniadanko to u mnie podstawa, czesto u mnie gosci, jednak bez jagod goi, ktorych jeszcze do tej pory nie spotkalam, choc wiele o nich slyszalam. Dzieki Tobie, Helen, wiem teraz gdzie je kupic. Dziekuje za polecenie i wskazanie adresu. Pozdrawiam Cie serdecznie:-)

  2. Owsiankę jadam regularnie na śniadanie, pyszna jest szczególnie z owocami i miodem. Jagód goji nie próbowałam, nie wiedziałam, że są takie zdrowe 🙂

  3. Uwielbiam płatki owsiane i jadłam ich sporo dużo wcześniej, niż stały się takie modne. To jedno ze śniadań mojego dzieciństwa – tak mnie nauczyła prababcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button