Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Palmiery cynamonowe

Bardzo smaczne i ekspresowe w wykonaniu ciastka – Palmiery. A skąd ta nazwa? Bo ciastka przypominają swoim kształtem liście palmy. Wystarczy mieć w lodówce arkusz ciasta francuskiego i już! Cudowny aromat cynamonu wypełni cały dom:)

palmiery cynamonowe
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1/3 szklanki cukru (może być także brązowy)

– 1 łyżka mielonego cynamonu

Jeśli  używamy mrożonego ciasta, wpierw należy je rozmrozić. Cukier wymieszać w miseczce z cynamonem. Ciasto położyć na desce oprószonej mąką. Posypać częścią mieszanki cukrowo-cynamonowej i złożyć (do siebie obie jego strony) na pół. Następnie posypać kolejną porcję mieszanki i znów złożyć ciasto na pół – jak książkę. Znów posypać złożoną powierzchnię mieszanką i złożyć znów do siebie na pół. Tak złożony rulon pokroić na ok.1 cm plastry. Każdy lekko spłaszczyć dłonią. Palmiery wyłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia tak, aby były między mini odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200˚C i piec ok. 10-15 minut aż do zezłocenia ciastek. W połowie czasu pieczenia przewrócić palmiery na drugą stronę. Podawać ostudzone do kawy czy herbaty.

Smacznego!
Helen G.

palmiery cynamonowepalmiery cynamonowe

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Palmiery cynamonowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>