Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pani Walewska

Ciasto „Pani Walewska” znane jest też pod nazwą „pychotka”. Nie dziwię się, bo to jedno z najelegantszych i najsmaczniejszych ciast jakie jadłam. Ciasto kruche z bezą i migdałami z nutą dżemu i oczywiście przekładane pysznym karpatkowym kremem. Ciasto jest trochę pracochłonne – mam tu na myśli pieczenie placków ale jak najbardziej warte zachodu. Zapewniam Was – goście będą zachwyceni:)

DSCN5330
(duża prostokątna blacha)

Składniki:
Ciasto kruche:

– 2 szklanki mąki

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ szklanki cukru pudru

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 4 żółtka

– 200g margaryny lub masła

– 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowy najlepiej nisko słodzony (280 g)

 

Beza:

– 6 białek (4 z ciasta + 2 z kremu)

– 1 szklanka cukru pudru

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 100 g płatków migdałowych
Krem budyniowy:

– 500 ml mleka

– 2 budynie waniliowe

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 4 łyżki cukru pudru

– 2 żółtka

– kostka margaryny (250 g)

 

Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę, cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka – zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Ciasto wylepić dużą prostokątną blachę (23×35 cm) papierem do pieczenia. Posmarować połową ilości dżemu i piec przez 15 minut w temperaturze 175˚C. Jeśli posiadamy dwie identyczne blachy można piec placki równocześnie.

Beza: W tym czasie ubić pianę z białek. Dodać cukier puder, dalej ubijać, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.  Na podpieczone ciasto wyłożyć  połowę piany z białek i posypać garścią płatków migdałowych wstawić na kolejne 15 minut  i piec tym razem w 150˚-160˚ C z funkcją termoobiegu. Tak samo postąpić z drugim plackiem.

Krem: W ½ szklanki mleka rozpuścić budynie i cukry, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Miękką margarynę zmiksować z żółtkami, następnie dodawać po trochu zimnego budyniu i miksować krem na gładką masę. Krem wyłożyć na jednym placku, przykryć drugim. Ciasto schłodzić w lodówce minimum kilka godzin.

Smacznego!

HelenDSCN5326DSCN1100

Podziel się ze znajomymi
loading...

7 odpowiedzi do “Pani Walewska

  • Pychotka! Uwielbiam to ciasto a jeszcze nigdy nie robiłam!

  • Mam gdzieś w zeszycie przepis na to ciasto:) Twoje wygląda bardzo smacznie:) Pozdrawiam:)

  • rozkoszne ciasto, przepiękne warstwy.

  • Bardzo lubię takie "porządne" ciasta, z kremem, przekładane, warstwowe, ale sama nigdy się nie podejmuję do upieczenia:)

  • Prezentuje się rozkosznie…mniam:-)

  • Robiłam. Jest przepyszne! Idealne połączenie wszystkich warstw!

  • Bardzo się cieszę:) też uwielbiam to ciasto, choć nie wiem czy następnym razem nie spróbuję z dżemem wiśniowym lub śliwkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>