Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pasta jajeczna z olejem lnianym


Witajcie,

Przeszukałam trochę internet w poszukiwaniu przepisu z wykorzystaniem oleju lnianego. Olej lniany jest głównym składnikiem słynnej pasty dr Budwig ale o niej napiszę osobny post. Olej lniany spożywa się na surowo w trakcie posiłku (np. 1 łyżkę dziennie) bądź jako składnik np. sałatki czy pasty. Nie można go niestety podgrzewać, bo ulegną zniszczeniu cenne kwasy tłuszczowe. Należy go przechowywać w lodówce. 


Dziś mam dla Was interesującą propozycję, mianowicie pastę jajeczną z olejem lnianym. Wcześniej robiłam pastę jajeczna z twarożkiem, ale ta chyba jest lepsza w smaku. Olej lniany nadaje jej ciekawego, lekko słodkiego posmaku. Zainspirował mnie przepis stąd. Pasta jest krótko mówiąc pyszna:): Idealna zarówno na śniadanie jak i na kolację. Proporcje są nieduże, jak widać na zdjęciu. Olej lniany lubi się utleniać, więc lepiej robić mniejsze porcje pasty. i spożywać świeżą. Gorąco polecam.





(Dla 2 osób)


Składniki:

– 6 jaj ugotowanych na twardo

– 2 łyżki majonezu


 ½ łyżeczki musztardy

– 2 dymki

– szczypiorek

– sól, pieprz

– szczypta cukru



Ugotowane jajka obrać i bardzo drobno pokroić. Szczypior i dwie dymki drobno poszatkować.  Składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać majonez, olej lniany i musztardę. Doprawić pastę do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Pastą smarować pieczywo. Polecam posypać kanapkę uprażonym krótko na suchej patelni siemieniem lnianym z niewielkim dodatkiem soli.




                                                                          

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Pasta jajeczna z olejem lnianym

  • Ja kiedyś robiłem pastę z olejem lnianym z serem białym, ale ten gorzkawy smak nie wzbudził mojego zachwytu. Z jajkami może być lepszy. Pozdrawiam

  • Może dawałeś zbyt dużo oleju, ja wręcz czuję słodkawy posmak:)

  • Super przepis :) bardzo lubię prażone ziarna. Można dorzucić troszkę ziaren słonecznika i uprażyć je razem z siemieniem – to będzie bardzo chrupiąca posypka ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>