Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pieczona szynka miodowo-musztardowa

Dawno nie prezentowałam pieczeni a Wielkanoc za pasem. Czas pomyśleć powoli przepisach świątecznych. To pyszna pieczona szynka w zalewie miodowo-musztardowej. Zainspirował mnie przepis przyjaciółki. Piekła w ten sposób wołowinę. Tak urzekł mnie zapach tej pieczeni (byłam u niej na kawce, kiedy piekła mięso), że nie mogłam nie spróbować. Agnieszka podała mi jedynie składniki, jakich użyła „na oko”, ja zaś skomponowałam potem odpowiednie proporcje marynaty. Wyszła super !!! Przede wszystkim krucha, mięciutka,  słodko-lekko kwaskowo-pikantna. Od siebie dodałam miód dla przełamania kwasowości musztardy. Zamiast wołowiny kupiłam szynkę. Serdecznie polecam ten przepis oraz ten (szynka pieczona z rękawa), szczególnie na świąteczny obiad ;)

DSCN0650

(Dla  ok. 6 osób)

Składniki:

– ok.1,3 kg szynki wieprzowej bez kości (kulka)

– 1 cebula

– ½ l bulionu (może być z kostki)

– 1 łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)

 

DSCN0638

 

Marynata miodowo-musztardowa:

– 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 3 łyżki sosu sojowego  (użyłam ciemnego)

– 3 łyżki musztardy sarepskiej

– 3 łyżki musztardy francuskiej

– 1 łyżka płynnego miodu

– 3 ząbki czosnku

– 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– pieprz

 

 

Mięso umyć, osuszyć. Owinąć grubą nicią, aby nadać mu pożądany kształt. Składniki marynaty wymieszać dokładnie. Natrzeć nią mięso z każdej. Szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony na dużym ogniu.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z resztką marynaty, podlać odrobiną  bulionu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 2-2,5 godziny w temperaturze 200°C. Co 25 minut podlewać mięso bulionem i je przewracać. Po Upieczone mięso powinno być kruche oraz pod nakłuciu powinien wyciekać bezbarwny płyn. Na 15-20 minut przed końcem zdjąć pokrywkę, by wierzch mięsa ładnie się zarumienił. Po upieczeniu mięso ostudzić. Następnie pokroić w plastry. Do pozostałego z pieczenia sosu dodać resztę bulionu. Zagotować. Następnie zagęścić 1 łyżką mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać mięso na półmisku razem z sosjerką w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Smacznego !

Helen G.

DSCN0609DSCN0664DSCN0635

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

16 odpowiedzi do “Pieczona szynka miodowo-musztardowa

  • Świetnie wygląda :-).

  • To musi być pyszne :)

  • To będzie pierwsze podejscie do pichcenia z domowe potrawy;) dam znac jakie efekty!

  • Tak jak obiecalam recenzuje:) szynka bardzo smaczna, mieciutka! Polecam. Zostajemy na dłużej; ) Co poleca Pani wypróbować w nastepnej kolejności? :)

  • bardzo lubię miodowo musztardowe sosy, dla mnie strzał w dziesiątkę pycha:)

  • Taka szynka dobra na każdą porę roku, pozdrawiam serdecznie :)

  • witam, ile powinnam piec szynkę o wadze trochę ponad 2 kg? i jak dobrze rozumiem składniki marynaty tez powinnam podwoić
    pozdrawiam

    • Mięso o wadze ponad 2kg piekłabym ok. 3,5 godziny i sprawdzałabym widelcem bądź szpikulcem do mięsa czy jest miękkie. Jeśli chodzi marynatę, to trzeba wówczas podwoić składniki :-) Życzę udanego wypieku.

      • a kiedy dodajemy cebulę ? bo w wykonaniu nie jest to napisane

        • Rzeczywiście nie napisałam, można wpierw zeszklić ją na oleju przed obsmażeniem mięsa, będzie wówczas miało ładny aromat. Cebulę po podsmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiero obsmażamy mięso.

  • bulion z kostki?
    i cały fajny przepis szlag strzelił….

    • Napisałam, że można użyć bulionu z kostki ale nie jest to koniecznie, można ugotować wywar samemu, wedle uznania.

  • Idealne mięsko na Wielkanocny stół. Muszę koniecznie wypróbować :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>