Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to typowo polska potrawa. Nie tylko my Polacy zachwycamy się ich smakiem ale również obcokrajowcy potrafią wpaść w zachwyt. Zrobienie ruskich pierogów wcale nie jest trudne, tylko niestety pracochłonne. Jednakże warte naszej pracy. Pierogi ruskie należą do moich ulubionych rodzajów pierogów. Można przyrządzać je z różnymi nadzieniami: z mięsem, z kapustą i grzybami, czy na słodko z serem albo owocami (truskawki, jagody). Bardzo smaczne są też  pierogi z kaszą gryczaną i białym serem (kresowe). Pierogi lepię regularnie i zwykle część zamrażam. Na większą ilość gości najlepiej zrobić pierogi z podwójnej proporcji, czyli 1 kilograma mąki. Ciasto według mojego przepisu jest delikatne i elastyczne. Osobiście najbardziej smakuje mi takie w miarę cienko rozwałkowane. Jeśli chodzi o farsz serowo-ziemniaczany, to warto nie żałować soli i pieprzu. Powinien być on dość wyrazisty w smaku. Do farszu daję trochę więcej ziemniaków jak sera białego. Polecam dodać do smaku nieco mielonej gałki muszkatołowej. Podniesie walory smakowe farszu. A zatem do dzieła!

pierogi ruskie

(ok. 50 sztuk)

Składniki:
Farsz:

– ok. 300g ziemniaków (3-4 sztuki)

– 1 kostka białego sera półtłustego (200g)

– 1 cebula

– szczypta mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

– sól, pieprz

– maggi

 

Ziemniaki ugotować. Razem z serem utłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na oleju na większym gazie, aż zbrązowieje (nada farszowi lepszy, bardziej wyrazisty smak). Cebulkę dodać do farszu i doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i magii. Farsz powinien być dość pikantny, gdyż w połączeniu z ciastem nie będzie aż tak wyczuwalny. Jeśli będzie zbyt suchy, dodać nieco oleju lub stopionego masła.

Ciasto:

– 1/2 kg mąki (typ 500 lub 550)

– ok. 1 szklanki gorącej wody

– 2 łyżki oleju

– płaska łyżeczka soli

 

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej, sól i tyle ciepłej wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować na cienki placek.  Resztę owinąć folią aluminiową, by nie schło. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać ok. 1 łyżeczki farszu i dokładnie zlepić brzegi. Następnie robić falbanki lub wianuszek. Można też zlepione brzegi pieroga dociskać brzegiem widelca robiąc wzór. Duży garnek z osoloną wodą i łyżeczką oleju wstawić na gaz. Pierogi wkładać partiami na wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Podawać ze smażoną cebulką i masełkiem, z boczkiem lub polane samym masełkiem. Pierogi ruskie można podać również polane gęstą śmietaną.

Smacznego!

Helen G.

pierogi ruskiepierogi ruskie

 

Podziel się ze znajomymi

3 odpowiedzi do “Pierogi ruskie

  • uwielbiam ruskie pierogi! Twoje wyglądają b. apetycznie mniam!

  • Dzisiaj robię pierogi z Twojego przepisu – czuje, że wyjda pyszne:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>