Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pierogi z mięsem

Domowe pierogi z mięsem ale surowym. Dlatego wymagają dłuższego gotowania, zamiast standardowo 2-3 minut – 8 minut. Farsz jest aromatyczny i wilgotny. Polecam ;-) Pierogi z mięsem najczęściej robię z podwójnej porcji, czyli z 1 kg mąki, gdyż część zawsze zamrażam.

DSCN0400

(ok. 100 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 1 kg mąki

– 3-4 łyżki oleju

– ½ l gorącej wody

– 1 łyżeczka soli

 
Farsz mięsny:

– 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)

– 2 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 1 jajko

– 4 łyżki bułki tartej

– 2 łyżki kaszy manny

– 1 łyżeczka soli, pieprz

– 4 łyżki oleju

– 1 łyżka majeranku

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– szczypta ostrej papryki

Farsz mięsny: Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać. Podsmażyć na oleju. Surowe mięso przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem. Wbić jajo, dodać bułkę tartą i kaszę manną. Starannie wymieszać łyżką, by powstała gładka masa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i paprykami. Przykryć talerzem i odstawić.

Ciasto pierogowe: Mąkę przesiać przez sito i wysypać na stolnicę. Zrobić w środku zagłębienie i wlać olej. Stopniowo wlewać świeżo zagotowaną wodę. Najpierw wyrabiać ciasto nożem, następnie gdy przestanie parzyć w ręce – wyrabiać aż stanie się elastycznie i nie będzie się kleić do rąk. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować jedną część na grubość ok. 2 mm. Resztę zawinąć w bawełnianą ściereczkę lub folię aluminiową.  Szklanką wykrawać kółka. Na każde nakładać ok. 1,5 łyżeczki farszu. Sklejać mocno i delikatnie wywijać brzegi, tworząc falbanki. Pierogi wrzucać partiami na osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju. Gotować 8 minut od momentu wypłynięcia (bo mięso jest surowe, jeśli jest gotowane wystarczy 2 minuty). Wykładać na talerze ugotowane pierogi przy pomocy łyżki cedzakowej. Podawać polane stopionym boczkiem lub polane masełkiem.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Pierogi z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>