Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pizza tradycyjna

Jeśli  tak,  jak ja lubicie cienkie to ciasto w pizzy, to serdecznie polecam mój przepis. Jest sprężyste i chrupiące ;)

DSCN0439

(Dla 3-4 osób)
Składniki:
Ciasto:

– 1,5 szklanki mąki pszennej (typ650)

– ½ szklanki ciepłej wody

– ok. ¼ kostki drożdży  (2-3 dkg)

– 1,5 łyżki oleju

– ½ łyżeczki soli

– ½ łyżeczki cukru

 

Do  kubeczka wlać połowę zawartości ciepłej wody, pokruszyć drożdże, dodać cukier. Odczekać ze 3 minuty, aż drożdże zaczną fermentować (pójdą do góry). Szklankę mąki przesiać przez sito do dużej miski (resztę pozostawić na później). Dodać olej i sól. Wlać rozczyn do miski i zagnieść ciasto, podlać resztą ciepłej wody i dodać resztę mąki. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagniatać, aż będzie odchodzić od ręki. Włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

*Sos do pizzy:jest trochę czasochłonny, jeśli nie macie czasu na jego gotowanie, polecam gorąco mój przepis na szybki sos do pizzy.

– 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)

– 1 spora cebula

– 3-4 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka bazylii

– 1 łyżeczka oregano

– sól, szczypta chili

– cukier – 3 łyżki oleju

* zawsze mi trochę sosu zostaje (można go zamrozić lub wykorzystać np. do pulpetów mięsnych)

Cebulę drobno pokroić. Wrzucić do rondelka na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pomidory wraz z zalewą, sól, pieprz, chili, cukier, bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tłuczkiem do ziemniaków delikatnie ugnieść pomidory. Gotować na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić oregano.

Dodatki do pizzy:

– kilka plastrów szynki

– 3 plastry parzonego boczku

– 20 dkg pieczarek

– 15 dkg sera żółtego (np. ementaler lub gouda)

–  ½ opakowania pokruszonej mozarelli (150g)

– oliwki

 

 

Szynkę i boczek pokroić w kosteczkę, pieczarki umyć, obrać i pokroić w grube plastry. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty, po czym odcedzić. Zblanszowane pieczarki nie będą wysychać  w pizzy w przeciwieństwie do surowych. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki odsączyć z wody i poprzekrawać na połówki.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek. Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ponakuwać ciasto widelcem, aby równomiernie wyrosło. Posmarować sosem (nie za dużo, bo ciasto może nie wyrosnąć),  posypać całym żółtym serem i odrobiną mozarelli, na to położyć pieczarki, szynkę z boczkiem i oliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 225˚C i piec 15 minut. Na kilka minut przez końcem pieczenia podsypać pizzę mozarellą.

Smacznego!

Helen G.

DSCN0436

 

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

4 odpowiedzi do “Pizza tradycyjna

  • Mmm wygląda smakowicie, chyba zrobię jutro na obiad ;)

  • Pyszności! Uważam, że nic nie może się równać ze smakiem domowej pizzy :)

  • PYSZNA! wygląda nieziemsko! moje ukochane danie.
    p.s. muszę koniecznie wypróbować Twój sos!

  • Sos można zrobić też ze świeżych pomidorów ale mnie nie chcę się sparzać skórki i ich kroić. Robię sos z pomidorów z puszki z wygody, a smak jest w zasadzie podobny:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>