Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pizza z patelni

Kto nie lubi pizzy? No właśnie. Pizza tradycyjna z szynką czy salami albo wegetariańska, każda jest dobra. Pizza wcale musi być z pieca albo jak przystało na warunki domowe – z piekarnika. Pizzę można przyrządzić także na patelni i to w przysłowiowe 10-15 minut. To świetna alternatywa dla osób, którym nie chce się czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego oraz tych, którzy nie posiadają piekarnika. Na pomysł zrobienia pizzy z patelni wpadłam kilka lat temu, jak wynajmowałam mieszkanie w górach, w którym właśnie nie było piekarnika. Pizza z patelni nie zawiera drożdży. Jest także bardzo smaczna, choć nieco inna w smaku jak ta z ciasta drożdżowego. Dodatki możemy modyfikować w zależności od upodobań. Proporcje można podwoić a nawet potroić :) Jeśli zrobicie pizzę na większej patelni, też się uda, tylko będzie nieco cieńsza:)

 pizza z patelni

(1 pizza z patelni;  ta na zdjęciu ma średnicę 24 cm)

ciasto:

– 1 ½ szklanki mąki pszennej

– ⅔ szklanki ciepłej wody

– 3 łyżeczki oleju

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– ok. ⅔ łyżeczki soli

Sos pomidorowy:

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki ketchupu

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżeczka przyprawy do pizzy lub po pół łyżeczki bazylii, oregano i tymianku

– ½ łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem (opcjonalnie)

– szczypta cukru (opcjonalnie)

– sól, pieprz

Nadzienie:

– 1 nieduży pomidor

– 4 plastry salami

– pół papryki w dowolnym kolorze

– kilka oliwek

– tarty żółty ser lub mozarella

Dodatkowo:

– 2 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia

– świeża bazylia do dekoracji

– ketchup do polania pizzy

Mąkę przesiać przez sito. Wlać olej, dodać sól, proszek do pieczenia oraz ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto.  Podsypywać mąką, aby się nie kleiło. Ciasto rozwałkować na kształt koła odpowiadającemu naszej patelni. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju albo masła klarowanego, posmarować tłuszczem też boki  i rozgrzać. Położyć ciasto, przykryć pokrywką i smażyć nie średnim ogniu przez kilka minut, dopóki wyraźnie się nie zarumieni. Następnie przewrócić na drugą stronę i posmarować sosem pomidorowym. Położyć plastry salami, następnie plastry pomidora, paprykę pokrojoną w kostkę oraz oliwki pokrojone plasterki. Pizzę posypać startym żółtym serem albo mozarellą. Przykryć pokrywką i smażyć kolejne kilka minut. Podawać pizzę gorącą udekorowaną listkami bazylii i dodatkiem ketchupu.

Smacznego!

Helen G.

pizza z patelnipizza z patelnipizza z patelnipizza z patelni

Podziel się ze znajomymi
loading...

10 odpowiedzi do “Pizza z patelni

Odpowiedz na „Ewelina SerafińskaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>