Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Placki ziemniaczane z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane… ach! kto ich nie lubi, ręka do góry! Dziś trochę nietypowa ich wersja z dodatkiem kaszy jaglanej. Dodatek ziół prowansalskich podkreśla smak placków, a także czyni je lżej strawnymi. Zainspirował mnie ten przepis. Zwiększyłam nieco proporcje oraz dodałam od siebie sos pieczarkowy, który moim skromnym zdaniem świetnie się z nimi komponuje, tworząc pyszny jarski obiad. Zachęcam do spróbowania :-)

 DSCN1379

 

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 5-6 średniej wielkości ziemniaków

– 2/3 szklanki kaszy jaglanej

– 1 jajko

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

– kilka łyżek mąki pszennej (ile zabierze ciasto)

– zioła prowansalskie

– sól, pieprz

 

 

Sos pieczarkowy:

– 350g pieczarek

– 1 cebula

– 1,5 łyżki sosu sojowego lub kostka rosołowa/warzywna/grzybowa

– 1 łyżka masła

– 1,5 szklanki wody

– 2 pełne łyżki mąki pszennej

– 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%

– sól, pieprz

– koperek lub natka pietruszki

 

 

Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Ugotować do miękkości ok.15 minut w lekko osolonej wodzie w stosunku 3:1 – trzy części wody na jedną część kawy. Ostudzić.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć sok. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dołożyć ugotowaną kaszę, mąki  i wymieszać na jednolitą masę, aby nie była zbyt rzadka ani też za gęsta. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Smażyć okrągłe placki na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Sos pieczarkowy (preferuję gesty, o kremowej konsystencji): Pieczarki, umyć obrać i pokroić w kostkę jeśli są duże lub w plasterki wedle życzenia. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, po czym dodać pieczarki. Lekko posolić, następnie zalać wodą i dusić po przykryciem 10-15 minut. Dodać sos sojowy lub bulionetkę, sól i pieprz. Na koniec zaprawić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody oraz zahartowaną wcześniej śmietaną. Dokładnie wymieszać. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Placki podawać polane sosem pieczarkowym.

Smacznego!

Helen G.

DSCN1380DSCN1383

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

7 odpowiedzi do “Placki ziemniaczane z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>