Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane. Kto ich nie lubi… Proste i pyszne. Najbardziej niewdzięczną robotą jest tylko tarcie ziemniaków i cebuli. Ale warto! Do masy polecam dodać szczyptę proszku do pieczenia, staną się dzięki temu lżej strawne .

 

DSCN9490

(Dla 4 osób)

Składniki:
– 1 kg ziemniaków

– 1 jajo

– 1 duża cebula

– 1 ząbek czosnku

– 3-4 łyżki mąki

– szczypta proszku do pieczenia

– sól, pieprz

– maggi (opcjonalnie)

– szczypta cząbru

– śmietana do polania

– olej do smażenia

 

Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych lub dużych oczkach wedle uznania.  Dodać łyżeczkę oleju, by ziemniaki nie ściemniały. Odsączyć z nadmiaru wody. Wbić jajo. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc na ręczniku papierowym. Podawać z gęstą śmietaną, gulaszem lub sosem grzybowym.

Smacznego!

Helen G.

DSCN9488

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>