Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Placuszki dyniowe na słodko

Dynię możemy wykorzystać nie tylko do zupy czy dodatku do gulaszu mięsnego ale także na słodko do placuszków. Smak dyni świetnie będzie komponował się z cynamonem :-)

DSCN7380

(ok. 30 sztuk)
Składniki:
– ok. 1 kg świeżej dyni

– 3 jajka

– 6 łyżek cukru

– 1,5 szklanki mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 100g rodzynek (opcjonalnie)

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– olej do smażenia

 

 

Dynię umyć, obrać ze skóry, pestki usunąć. Miąższ zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Wbić jajka, dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier. Zamieszać. Dodać sok z cytryny, cynamon i szczyptę soli. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać placuszki posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną  i cukrem.

Smacznego!

Helen G.

DSCN7379DSCN7386

 

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>