Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Placuszki śmietanowe

Placuszki śmietanowe są lekkie, puszyste, z nutą wanilii. Kiedyś zrobiłam je z ale użyciem śmietany kremówki (30%) i były ciężkostrawne:( Zwyczajnie źle się po nich czułam. Te za to są świetne! Przetestowane nieraz na mnie i na mężu. Zamiast śmietany 18% można oczywiście użyć chudszej – 12%. Placuszki są idealne zarówno na śniadanie, jak i na kolację. W dodatku szybko się je smaży ;-)

 DSCN2875 

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 szklanki mąki

– 1 szklanka mleka

– 1 szklanka śmietany 18%

– 2 jajka

– 2 łyżki cukru

– 1 op. cukru waniliowego (16 g)

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– olej do smażenia

– cukier puder do posypania lub dżem, konfitura albo śmietana

 

 

Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę, proszek, śmietanę i mleko. Zmiksować składniki na gładkie ciasto (powinno mieć konsystencję śmietany). W razie potrzeby, gdy będzie za rzadkie, dodać nieco mąki. W przypadku zaś, gdy będzie zbyt gęste dodać nieco mleka. Na patelni rozgrzać olej. Drewnianą łyżką formować okrągłe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.  Placuszki podawać z dżemem/ konfiturą, śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

DSCN2878

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

7 odpowiedzi do “Placuszki śmietanowe

  • pysznie wyglądają, biorę jednego:)

  • Śmietanowych jeszcze nie jadłam, ja robię na twarożku, ale takie też muszą być pyszne:)

  • Te placuszki wyglądają bardzo smakowicie!

  • Maniam :) Aż chce się zjeść takie śniadanie :)

  • A ja mam ogromną ochotę na takie, ale mam jakiegoś pecha, bo nigdy mi ciasto nie wychodzi:( ani na naleśniki, ani na takie placuszki:( nie wiem dlaczego:( postaram się za jakiś czas podjąć próbę:)

    • Na placuszki ciasto powinno być gęstsze, mieć konsystencję śmietany, na naleśniki natomiast być bardziej płynne. Ćwiczenie czyni mistrza, więc bez obaw:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>