Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

Dziś pomysł na elegancki obiad – polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim. Odmiana dla tradycyjnego schabowego z patelni. Są chrupiące, mięciutkie w środku i aromatyczne dzięki dodatkowi czosnku i ziół prowansalskich.  Polecam wypróbować :)

DSCN8967
(Dla 4 osób)

Składniki:

– 2 nieduże polędwiczki wieprzowe

– 2 opakowania ciasta francuskiego

– 2 jajka

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– 2 łyżki oleju

– sól, pieprz

 

 

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Polędwiczki przekroić na pół lub na trzy kawałki jeśli są duże. Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki dodać olej, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Powstałą marynatą posmarować polędwiczki. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Jeśli nie mamy czasu można mięso podsmażać od razu.

Na mocno rozgrzanym tłuszczu krótko obsmażyć polędwiczki z każdej strony. Ciasto francuskie podzielić na porcje. Każdy prostokąt posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć polędwiczkę, skleić, ponakłuwać widelcem i wierzch posmarować znów jajkiem.

Polędwiczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200˚C i piec 1 godzinę. Podawać na gorąco z surówką.

Smacznego!

Helen G.

DSCN8957DSCN8982DSCN8984

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

  • Tu u Ciebie takie smakowitości sie kryją, a ja tu wymyślałam dzisiaj co zrobić na kojacyjkę we dwoje :))

  • Mniam, mniam wygląda smakowicie!

  • Nie spali się to ciasto francuskie przez tyle czasu w piekarniku?

    • Mnie się nigdy nie pali, jeśli by się mięso za bardzo rumieniło można przykryć je folią aluminiową lub wyłączyć po jakimś czasie górną grzałkę w piekarniku (zawsze piekę na opcji góra-dół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>