Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Polędwiczki wieprzowe z ziołami smażone na maśle

Dziś propozycja na szybki, nietuzinkowy i bardzo smaczny obiad – polędwiczki wieprzowe z ziołami smażone na maśle. Do smażenia polecam masło klarowane, gdyż w przeciwieństwie do klasycznego się nie przypala.
DSCN3827(Dla 3-4 osób)
Składniki:

– 1 polędwiczka wieprzowa (ok.500g)

– 1-2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego

– tymianek, majeranek, ostra papryka

– ocet balsamiczny (opcjonalnie)

– sól, pieprz

 

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na ok.2 cm plastry. Każdy rozgnieć palcami. Obficie posolić (z dwóch stron) czarnym pieprzem, posypać suszonym tymiankiem, majerankiem i ostrą papryką. Można skropić odrobiną octu balsamicznego, gdyż podniesie smak mięsa. Jeśli mamy czas to, włożyć mięso do lodówki na 30 minut, jeśli nie, to można smażyć od razu.

Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy polędwiczki i smażymy na dużym ogniu aż do zarumienienia z obu stron, następnie zmniejszamy nieco gaz na średni i smażymy jeszcze parę minut, by „doszły”.

Na koniec solimy mięso. Po przekrojeniu mięsa powinien wyciekać bezbarwny płyn – wówczas mięso jest usmażone. Polędwiczek wieprzowym nie należy zbyt długo smażyć, bo robią się twarde.  Podajemy gorące z surówką i ziemniakami.

 

Smacznego!

Helen G.

DSCN3824DSCN3820

Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Polędwiczki wieprzowe z ziołami smażone na maśle

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>