Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pomidorowy sos mięsno-warzywny

Idealny zarówno do zapiekanek typu lasagne, nadziewanych rurek (canelloni), czy spaghetti. W przypadku canelloni sos powinien być dosyć gęsty, tak jak na zdjęciach, by łatwiej było nadziewać nim rurki. Nie dodajemy wówczas do sosu wody, w przeciwieństwie do lasagne, gdzie powinien być on bardziej płynny.

Z przyprawami możemy kombinować do woli. Z doświadczenia wiem, że kombinacja kilku śródziemnomorskich ziół, jak bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, ewentualnie mieszanki tzw. ziół prowansalskich – doda potrawie niepowtarzalnego aromatu. Oprócz czarnego pieprzu lub zamiast niego warto dodać odrobinę chili dla podkreślenia smaku.

DSCN7779

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500g mielonego mięsa (u mnie z szynki)

– puszka pomidorów krojonych bądź kartonik zagęszczonego soku/przecieru pomidorowego

– 1-2 cebule

– 1 marchew

– 3 ząbki czosnku

– 25 dkg pieczarek (opcjonalnie)

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki ketchupu

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki i tymianku

–  po 1 łyżeczce oregano, bazylii

– szczypta rozmarynu (opcjonalnie)

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub suszonej

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– ½ szklanki wody

– sól, czarny pierz lub chili

– szczypta cukru (opcjonalnie)

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem na oleju, dodać mięso i podsmażyć. W przypadku użycia do sosu pieczarek, należy je wpierw umyć, obrać, pokroić drobno i podsmażyć na osobnej patelni na łyżce masła. Następnie dodać do sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wlać pomidory z puszki, wodę, koncentrat i ketchup, dusić jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Dodać marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach, podusić jeszcze 2 minuty. Na sam koniec wsypać posiekaną (może być też suszona) natkę pietruszki. Sos podawać do makaronów spaghetti, lasagne, canelloni.

Smacznego!

Helen G.

DSCN7788DSCN7793

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Pomidorowy sos mięsno-warzywny

  • Ja ostatnio jadłam tą wersję sosu ale z porem zamiast cebuli, taka mała zmiana a wiele w sosie zmieniła

  • Właśnie szukałem przepisu na sos do spaghetti i natrafiłem na ten. Wygląda zachęcająco i myślę, że sobie spokojnie z nim poradzę, a jeśli okaże się tak dobry jak myślę to na pewno na stałe trafi do mojego menu. Dzięki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>