Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Przekładaniec z polewą chałwową

*Przepis zaczerpnięty z bloga http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/ nieco przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki:


Ciasto:

– 1 kostka margaryny

– ¾ szklanki cukru

– 6 żółtek

– 1i ½ szklanki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 pełne łyżki kakao

– kilka kropli olejku waniliowego

– 4 banany



Piana kokosowa:

– 6 białek

– ½ szklanki cukru

– 1 szklanka wiórek kokosowych

– szczypta soli



Polewa chałwowa:

– 100g chałwy waniliowo-kakaowej

– 1 łyżka masła

– 3 łyżki mleka




Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, po czym dodawać po kawałku miękką margarynę. Ubijać przez kilka minut. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kilka kropel olejku waniliowego. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Banany obrać i pokroić w plasterki.


Piana: Białka ubić mikserem na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Na koniec wsypać wiórki i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.



Blaszkę o wymiarach 21X25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw wyłożyć ciasto z kakao (jest bardzo gęste, można wygładzać je wilgotną łyżką). Następnie wylać pianę z białek i wiórek kokosowych. Na niej ułożyć plasterki bananów. Na koniec wyłożyć jasne ciasto. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 ˚C i piec przez ok. 45 minut. Wystudzić.



Polewa: W rondelku rozpuścić chałwę z masłem, dodać następnie mleko. Polać wystudzone ciasto, schłodzić w lodówce.




Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Przekładaniec z polewą chałwową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>