Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Przepis na kakao – napój idealny

Kakao dobrze pamiętam z czasów dzieciństwa, robione na mleku tradycyjnie z cukrem. Najpyszniejsze było to przygotowywane przez babcię, u której czasem nocowałam. Potem pojawiła się era Nesquicków i Puchatków, które niewiele mają wspólnego z naturalnym, ciemnym kakao. Zawierają masę cukru, emulgatory, zaś samego kakao niewiele, bo nie więcej jak 20%. Nie polecam.

Kakao to nie tylko bardzo smaczny ale i również zdrowy napój, zarówno dla dzieci i dorosłych. Jest silnym antyoksydantem. Redukuje stres oraz wzmacnia układ nerwowy. Poprawia koncentrację i pamięć. Jest bogatym źródłem magnezu. Skutecznie poprawia samopoczucie;-) Od dłuższego czasu rozkoszuję się filiżanką kakao każdego wieczora. Więcej o cennych właściwościach zdrowotnych kakao oraz o jego rodzajach pisałam tutaj.

Są różne szkoły jeśli chodzi o przyrządzanie kakao. Można je pić gorące zarówno na wodzie, jak i na mleku, ba! nawet na zimno. Mnie osobiście najbardziej smakuje rozrobione w niewielkiej ilości wrzątku, a następnie dopełnione gorącym mlekiem, koniecznie ze szczyptą soli i cynamonu. Choć mój mąż preferuje wyłącznie na wodzie. Może być lekko osłodzone, jednak nie białym cukrem, który jest szkodliwy a ksylitolem. Niektórzy wybierają miód, nie jest to dobra opcja w przypadku gorącego napoju, bowiem cenne właściwości miodu ulegają zniszczeniu w temperaturze powyżej 40°C. Ksylitol zwany jest cukrem brzozowym, pozyskuje się go z kory brzozy. Produkowany jest głównie w Finlandii. Wyglądem przypomina zwykły cukier, lecz swoimi właściwościami zdrowotnymi całkowicie go przewyższa. Ksylitol jest 40% mniej kaloryczny od białego cukru oraz posiada 14-krotnie niższy indeks glikemiczny. Nie zmienia smaku potraw, jak np. stewia. Może być z powodzeniem dodawany do potraw i ciast. Więcej o ksylitolu pisałam w tym wpisie. Kupuję ksylitol w sklepie Naturalnie Zdrowe, bo jest w 100% naturalny i stosunkowo niedrogi.

(1 porcja)

Składniki:

– 2 czubate łyżeczki naturalnego kakao (lub mniej jeśli preferujecie słabsze)

– 1 łyżeczka ksylitolu

– 1/3 filiżanki wrzątku

– gorące mleko

– szczypta cynamonu

– mała szczypta soli

Dodatki (opcjonalnie)

– 1 goździk

– szczypta imbiru, kardamonu, chili

– wanilia lub aromat waniliowy

– bita śmietana

 

 

Do filiżanki wsypać kakao i przyprawy. Zalać ok. 1/3 filiżanki wrzątku, dokładnie wymieszać, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Mleko zagrzać w rondelku. Kakao dopełnić gorącym mlekiem. Posłodzić ksylitolem. Pić gorące.

Smacznego!

Helen G.

wersja kakao na mleku

Podziel się ze znajomymi
loading...

10 odpowiedzi do “Przepis na kakao – napój idealny

  • Kakao… Pycha! :)

  • Ja też uwielbiam kakao;) O ksylitolu słyszałam ale nigdy nie probówałam, zwykle słodzę cukrem albo miodem.

  • Uwielbiam :D A najbardziej te z Wiatrakiem :D Świetne zdjęcia ! Wyglądają na profesjonalne

    • To chyba DecoMorreno, też je lubię chyba najbardziej, na równi z Wawelem:) Dziękuję za komplement*)

  • Bardzo lubię i pijam często, ale soli nigdy nie dodawałam :)

  • Z solą kakao jeszcze nie piłam, muszę spróbować. Natomiast zupełnie nie wyobrażam sobie kakao na wodzie.

  • Dla mnie najlepszy napój na śniadanie :) lubię takie nietypowe przepisy z różnymi dodatkami, ale to sobie zostawiam na weekend, jak mam wiecej czasu, w tygodniu najczęściej zalewam Mix fix cao chłodnym mlekiem, piję i lecę dalej :D

  • Kakao z solą – muszę spróbować :)
    Polecam ogólnie kupować prawdziwe kakao, a nie jego słodzone i odtłuszczone zamienniki, ogólnie tłuszcz z kakao jest zdrowy;P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>