Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety zwane też klopsami to ciekawa alternatywa dla zwykłych mielonych kotletów. Tutaj dodatkowo zyskujemy pyszny sos, w tym przypadku pomidorowy z marchewką. Danie to kojarzy mi się z okresem przedszkolnym. Jest jednak pyszne w swojej prostocie:)  Zamiast kaszy manny można dać wyłącznie bułkę tartą.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500g dowolnego mielonego mięsa

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 marchew

– 1 jajko

– 3 łyżki bułki tartej (lub więcej w zależności od konsystencji mięsa)

– 2 łyżki kaszy manny

– mąka do obtoczenia pulpetów

– kostka rosołowa

– 1 liść laurowy

– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 pełne łyżki mąki

– 2-3 łyżki śmietany

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki

– świeży koper

– szczypta cukru

– sól, pieprz

 

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę manną. W razie potrzeby dodać bułki tartej. Doprawić mięso solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę. Marchewkę obrać i pokroić w pół plastry.

Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa nieduże kulki i obtoczyć każdą w mące. W garnku zagotować wodę (tyle tylko, by ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać liść laurowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół-plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut.

Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić sos mąką oraz śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), dodać śmietanę i nieco gorącego bulionu. Mieszankę  wlać do sosu i zagotować. Włożyć z powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą i pieprzem. Dodać szczyptę cukru i świeżo posiekany koper. Pulpety podawać z ziemniakami, kluskami bądź ryżem czy kaszą i surówką.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

39 odpowiedzi do “Pulpety w sosie pomidorowym

  • ale narobiłaś mi smaka na pulpeciki

  • hmm, a ta kostka rosołowa to już chyba mocno nie na czasie ;P

    • Dziękuję za przepis. Dla nas pycha. Nie szukam innego :-) Robię drugi raz w ciągu dwóch tygodni. Teraz w kuchni pachnie, a ja czekam na przyjście rodzinki na obiad.

  • pulpety to nie klopsy. Różnica jest taka, ze klopsy obsmażamy, a pulpety jedynie obgotowujemy :)

    • Nie wiedziałam. Dziękuję za sugestię.

    • Ja pulpeciki (pulpety)obsmażam,zawsze.Obojętnie czy do sosu pomidorowego,czy do sosu „pieczeniowego”,czy”pulpetowego”.Jak zwał tak zwał,ale zawsze obsmażam.Dla mnie klops=pulpet.Przepis jest super.Pychota ,nie daję kostki sztucznej ,bez niej jest też pycha.Dzięki.

      • Można oczywiście obsmażyć pulpety, wedle uznania, choć ja osobiście tego nie robię, są wtedy lżej strawne.Kostkę rosołową podałam w przepisie ale nie zawsze ją daję.

  • Czemu obtacza się pulpety w mące?

  • Mąż i syn są zachwyceni :) tego właśnie szukaliśmy :) smacznie dziękujemy :)

  • Przepis Najlepszy jaki dotychczas robiłam .Pycha :)

  • Przepis bez podania ilości wody do składników :)

    • Wody powinno byc tyle, by ledwie zakrywala pulpety w garnku. Podalam tę informacje w przepisie.

  • A wie ktoś jaką surówkę można podawać? Czy tutaj na zdjęciu jest marchewka,kapusta kiszona oraz jabłko? :

    • Tak, jest kapusta ale biała, marchewka, jabłko, cebula i koperek. Trochę oleju, sól, pieprz, szczypta cukru i gotowe! Kapustę można drobno poszatkować nożem lub jak pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach ;)

  • Uwielbiam ten przepi i innego już nie szukam, pulpety są super. Jedynie co zmieniłam to zamiast przecieru dodałam całą puszkę pomidorów :) przepis na surówkę też wyprubuje

    • Miło mi to słyszeć :-) Jak najbardziej zamiast przecieru można dać pomidory z puszki :-)

  • Zrobiłam ten przepisik dziś.Rewelacja polecam !!!! tylko surówke zmieniłam .

  • Zrobiłam wg przepisu… a Mama mówiła: „nie wkładaj warzyw do kwaśnego, bo się nie ugotują” – miała rację, marchewka była twarda, ale poza tym, pycha :)

    • Mnie się to nie zdarzyło, lecz jest na to rada, aby dopiero na koniec gotowania pulpetów razem z marchewką dodawać koncentrat pomidorowy.

  • Pierwszy raz w zyciu robilam pulpety :) Pani przepis jest przepyszny :) smacznie pozdrawiam:)

  • Domowo smacznie :)

  • Mamooo to wygląda tak rewelacyjnie i pysznie. Szkoda, że moje talenty kulinarne są marne. Na pewno bym coś spieprzyła w tym przepisie chociaż napisałaś go niezwykle przystępnie. Jestem antykurką ;( xD poprosze kogoś zeby mi zrobil na obiadek hi hi

  • Uwielbiam pulpety w takiej wersji :)

  • Wyglądają nieziemską, a pewnie jeszcze lepiej smakują! :D

  • Mniam :D
    Uwielbiam :)

  • Mam smaka na pulpeciki ale większej ochoty narobiłaś mi na kluski sląskie!

  • Prosty przepis na smaczny obiad.
    Cala rodzina zachwycona.
    Dziekuje!

    • Cieszę się, że mój przepis okazał się trafiony :) Polecam się na przyszłość :-) Pozdrawiam*)

  • Polpety gotować pod przykryciem czy nie? Właśnie je robię i tak się zastanawiam :)
    Przepis prosty, coś czuje że będą pyszne :)

    Pozdrawiam!

    • Raczej pod przykryciem. Pokrywka może być lekko uchylona :-) Życzę smacznego!

  • Wspaniale smaczny pomysł .Uwielbiam pulpety w sosie pomidorowym,te są bardzo ,bardzo smaczne.Chyba ważne jest doprawienie przecierem ,solą i cukrem.To daje taki właśnie fajny ,lekki smak.Dzięki.Marchewka ,bomba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>