Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Puszysty placek z rabarbarem






Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem. Babcia z dziadkiem mieli go pełno na działce. Jak przychodził sezon na rabarbar, robili z niego kompoty i właśnie ciasto. Taki  dokładnie placek zapadł mi w pamięci. Przepis podpatrzyłam TU. Ciasto jest bardzo puszyste i mięciutkie, a lekko kwaskowy rabarbar idealnie współgra z nutą wanilii (wersji z esencją rumową jeszcze nie próbowałam). Idealny deser na te ciepłe i długie dni:) Dodam, że ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i szybko się je robi.


DSCN6348

Składniki:

– 2 szklanki mąki

– niepełna szklanka cukru

– 2 jajka

– 4 łyżki oleju

– 1 szklanka śmietany 12% (można też użyć jogurtu)

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2-3 łodygi rabarbaru

– 1 łyżka olejku waniliowego lub rumowego



1.    Rabarbar umyć i pokroić w drobne kawałki. 


2.    Cukier ubić z jajkami na puszysty krem, po czym dodać śmietanę, olej i dalej miksować. 


3.    Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksować.


4.    Na koniec dodać esencję waniliową lub rumową. 


5.    Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm – takiej użyłam (można też użyć nieco mniejszej 21 cm – ciasto będzie wyższe albo keksówki).


6.    Wysypać rabarbar i zanurzyć nadmiar widelcem w ciasto.


7.    Wstawić ciasto na nagrzanego piekarnika do temperatury 
     180-190 ˚C i piec ok.45-50 minut do suchego patyczka. 


8.    Po ostudzeniu obsypać ciasto cukrem pudrem. 


Smacznego!

Helen

DSCN6351DSCN6365DSCN6362


Podziel się ze znajomymi
loading...

4 odpowiedzi do “Puszysty placek z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>