Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Pyszny murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny)

To stary przepis, pochodzący z zeszytu mojej mamy. Dostała go wiele lat temu od koleżanki. Ciasto nosiło miano tortu hiszpańskiego, nie wiem skąd określenie tort, bo nie przypomina tortu, zaś hiszpański? Może z uwagi na dodatek czerwonego wina. Ja nadałam mu nazwę murzynek, gdyż właśnie z tym ciastem mi się kojarzy.

Gdy robiłam to ciasto po raz pierwszy obawiałam się  właśnie tego wina. Jak się okazało, zupełnie niepotrzebnie. Wino nadaje mu niepowtarzalny smak i wilgotność, a całość dopełnia aromat olejku rumowego. Krem ma natomiast pyszny cytrynowy smak.

 murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny)

 

(średnia blaszka o wym. 21×25 cm lub tortownica)

Składniki:

– 1 kostka margaryny

– 1 ½ szklanki cukru

– 3 łyżki kakao

– 4 łyżki wody

– ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

– olejek rumowy

– 1 ½ szklanki mąki

– 3 jajka

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem grysikowy (z kaszy manny)

– 500 ml mleka

– 5 czubatych łyżek kaszy manny

– ¾ szklanki cukru

– 1 op. cukru waniliowego

– 1 łyżka soku z cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego

– kostka margaryny

 

Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuścić w rondelku, zagotować. Ostudzić. Odlać 1/3 szklanki masy – będzie na polewę. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać wino i rozpuszczoną margarynę z cukrem i kakao. Zmiksować. Dodać parę kropli olejku rumowego. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Przełożyć masę do średniej foremki o średnicy 21×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika o temperaturze 190 ˚C i piec ok.40 minut (do suchego patyczka), po czym ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.

Krem: mleko zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wsypać odmierzoną ilość kaszy manny, energicznie mieszać, by nie zrobiły się grudki. Gotować kilka minut na małym ogniu, aż zgęstnieje. Margarynę pokroić w nieduże kawałki i dodawać do gorącej kaszy, dokładnie rozmieszać. Na koniec dodać sok z cytryny, pozostawić do ostudzenia.

Ciasto przełożyć kremem. Wierzch pozostawioną 1/3 szklanki masy (wcześniej pogrzać). Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny)1murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny)2

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

5 odpowiedzi do “Pyszny murzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny)

  • Witam.
    Mam pytanie, jak dodam białe wino zamiast czerwonego, czy ciasto mi wyjdzie?

    • Z białym winem nigdy nie robiłam tego ciasta, gdyż w oryginalnym przepisie było czerwone ale wydaje mi się, że również powinno wyjść:-)Nie pozostaje nic innego jak wypróbować.

  • Mi się zważyło..Nic nie wyszło.
    Szkoda …

    • Szkoda:( Krem ci się zważył? Kaszę manną przed dodaniem do wrzącego mleka można wymieszać z niedużą ilością mleka, wtedy na pewno unikniemy grudek.

  • Krem jest rewelacyjny! Przełożyłam nim placki miodowe, ciasto wyszło przepyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>