Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Quishe lorraine z boczkiem i cebulą

Quishe lorraine to odmiana tarty, najczęściej wytrawnej. To pyszny, kruchy placek z nadzieniem z mięsa i warzyw. Nadzienie można modyfikować wedle uznania.

DSCN1392
(dla 4 osób)
Składniki:
Ciasto:
– 200 g mąki
– 120 g masła
– 2 łyżki wody
– 1 jajko
– ½ łyżeczki soli

Nadzienie:
– 25 dkg wędzonego boczku lub szynki
– 2 cebule
– por (tylko biała część)

– 1 ząbek czosnku
– pęczek natki pietruszki
– garść oliwek zielonych bądź czarnych
– 3 jajka
– 1 szklanka gęstej śmietany 18%
– sól, pieprz
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło,  sól i wodę. Zagnieść ciasto. Włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, po chwili dodać cebule pokrojone w drobną kostkę i  posiekany czosnek. Smażyć kilka minut.

W misce rozbełtać jajka ze śmietaną, posolić. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Zimnym ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty albo tortownicę.  Zrobić nakłucia widelcem, by równomiernie wyrosło. Podpiec w nagrzanym do 200˚ C piekarniku przez 15-20 minut.

Następnie na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z boczku i cebuli. Rozłożyć na cieście kilka oliwek i zalać masą jajeczną. Piec jeszcze przez ok. 30 minut, aż farsz się zetnie i nabierze złotego koloru.

Kroić tartę na kawałki jak pizzę, podawać gorącą.

Smacznego!

Helen

DSCN1404 DSCN1409 DSCN1395

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>