Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Racuchy pomarańczowe

Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym do magazynu telewizyjnego z Biedronki kropki.tv, podwoiłam tylko liczbę jajek, skórki pomarańczowej i rodzynek.

DSCN6593(Dla 2 osób)
Składniki:

– 2,5 szklanki mąki

– 1 szklanka mleka

– 2 jaja

– 3 dkg drożdży

– 2 łyżki cukru

– 1 łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy (16g)

– 2 łyżki rodzynek

– 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

– szczypta soli

– sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

Dodatkowo:

– bita śmietana lub cukier puder do dekoracji

Rodzynki zalać wrzątkiem na minutę, następnie odsączyć. Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, cukier, jaja i sól. Dokładnie wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo mąkę, następnie wanilię, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz sok z połowy pomarańczy. Ciasto dokładnie wymieszać, powinno być dość gęste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy kłaść na papierowym ręczniku, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać udekorowane bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego!

Helen G.

DSCN6604DSCN6596DSCN6588

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>