Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Rafaello na krakersach

Ciasto po prostu przepyszne! Robi duże wrażenie na gościach. Zrobiłam je na swoje urodziny i krewni byli pod wrażeniem. Rafaello jest łatwe w przygotowaniu, szybko się je robi. Najwięcej czasu zajmuje stygnięcie budyniu:) Słone krakersy dają ciekawe wrażenia smakowe, podbijają smak ciasta. Zainspirowałam się przepisem z tej strony. Zmniejszyłam jedynie ilość cukru o ½ szklanki oraz ilość płatków migdałowych o połowę. Taka ilość wydaje mi się optymalna. Migdały i tak są mocno wyczuwalne. W razie potrzeby można dodać olejek migdałowy. Ciasto nie jest bardzo słodkie, a takie w sam raz. Miłośnicy bardzo słodkich wypieków mogą zwiększyć ilość cukru o ½ szklanki.

SONY DSC

(duża prostokątna blacha)

Składniki:

Krem:

– 200g wiórek kokosowych

– 100g migdałów w płatkach

– 1,5 kostki margaryny

– 1 cukier waniliowy (16g)

– 1 szklanka cukru

– 1 litr mleka

– po 6 płaskich łyżek mąki pszennej i mąki ziemniaczanej

 

Posypka kokosowa:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki cukru

– 1 cukier waniliowy (16g)

– 100g wiórek kokosowych

 

Dodatkowo:

–  3 (niecałe) paczki krakersów „Lajkonik” (zwykle zużywam 2,5 paczki)

 

Krem: odlać ok. ¾ szklanki mleka i rozmieszać misce obie mąki, cukier oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. Pozostałe mleko zagotować w rondlu. Rozmieszane mąki wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń stale mieszając. Pozostawić do ostudzenia. Miękką margarynę utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimny budyń, stale miksując. Na koniec wsypać 200g wiórek kokosowych oraz posiekane nożem płatki migdałowe. Wymieszać delikatnie łyżką.

Na dużą prostokątną blachę wyłożyć warstwę krakersów, na ciastkach rozsmarować nieco masy, znów ułożyć krakersy, masę itd. Do wyczerpania składników. Powinny wyjść 4 warstwy. Ostatnia powinna być masa budyniowa.

Posypka kokosowa: na patelni roztopić masło, dodać 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i  paczkę wiórek kokosowych (100g). Smażyć kilka minut aż kokos się nieco zezłoci. Pozostawić do ostudzenia. Ostudzoną posypkę wyłożyć wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc, by krakersy zmiękły.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

16 odpowiedzi do “Rafaello na krakersach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>