Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Rogaliki francuskie

Jak ja lubię ciasteczka z ciasta francuskiego! Po pierwsze, dlatego, że robi się je ekspresowo, po drugie – nie trzeba wyrabiać ciasta. Panuje pełna dowolność. Możemy upiec np. ciasteczka z jagodami albo palmiery cynamonowe. Moja dzisiejsza propozycja to rogaliki. Przygotowuje się je o co najmniej  połowę krócej, jak te kruche rogaliki. Ciasto francuskie zawsze warto mieć pod ręką w lodówce, bo nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda. A nuż jacyś niespodziewani goście zapukają nam do drzwi :)

DSCN5524

 

Składniki:

– 2 opakowania ciasta francuskiego

– dowolne nadzienie np. nutella, marmolada

– 1 jajko

– cukier do posypania

 

 

 

Jeśli używamy mrożonego ciasta francuskiego, wpierw należy je rozmrozić. Ja zawsze kupuję świeże z lodówki. Ciasto podzielić na trójkąty podobnej wielkości. W sklepach można kupić ciasto francuskie w kształcie koła specjalnie przeznaczone do pieczenia rogalików. Podstawę każdego trójkąta posmarować nadzieniem (używam zazwyczaj nutelli). Zwinąć w rogalik, a boczki zlepić. Rogaliki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wierzch posmarować jajkiem rozkłóconym z odrobiną wody bądź mleka. Posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego do temperatury 200ºC piekarnika i piec aż do momentu zarumienienia. Ostudzić. Przechowywać rogaliki w pudełku lub w woreczku, by nie wyschły.

Smacznego!

Helen G.

DSCN5522

Podziel się ze znajomymi
loading...

7 odpowiedzi do “Rogaliki francuskie

  • Pyszny i szybki pomysł na deser :-)

  • Wyglądają i zapewne smakują świetnie. Szkoda tylko, że mam dwie lewe ręce do pieczenia czegokolwiek :p

  • Ach ty potrafisz zrobić saka :) Mniam mniam

  • Proste i szybkie ciasteczka, o to przecież chodzi, pozdrawiam :)

  • Jak ładnie zrolowane :D

  • Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>