Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Roladki schabowe z pieczarkami, serem i boczkiem

Dziś podaję przepis na elegancki i niebanalny obiad. Można go z powodzeniem wykorzystać na świąteczny obiad czy inną okazję. Roladki są bardzo smaczne i chrupiące. Polecam gorąco:)

DSCN9374

(9 sztuk)
Składniki:

– 80-90 dkg schabu b/k

– 7-8 pieczarek

– 15 dkg boczku w plastrach

– 1 mała cebula

– 10 dkg żółtego sera startego na tarce

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz

– oregano, rozmaryn

 

Mięso umyć, osuszyć. Kroić cienkie plastry – wpierw kroić cienki plaster nie krojąc go do końca, następnie drugi cienki ukroić itd. Powstaną  tzw. „motylki”, które trzeba potem dokładnie i cienko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy posolić, popieprzyć, posypać oregano i rozmarynem. Pieczarki obrać, pokroić drobno, cebulę w piórka  następnie podsmażyć na maśle. Posolić. Na każdy plaster mięsa nakładać 1 plaster boczku, następnie porcję farszu pieczarkowego i starty żółty ser. Zawijać ciasno, związać nitką lub spiąć wykołaczkami. Obsmażyć na gorącym oleju z każdej strony.

Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia (ja użyłam blaszki do pieczenia ciasta, bo w naczyniu się nie mieściły) wysmarowanego tłuszczem. Roladki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 200 ˚C aż się porządnie zarumienią i będą miękkie. W połowie pieczenia roladki przewrócić na drugą stronę. Przed podaniem usunąć nitki lub wykołaczki. Roladki podawać z kapustą kiszoną lub inną surówką i ziemniakami.

Smacznego!

Helen G.

DSCN9380DSCN9383DSCN9357

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Roladki schabowe z pieczarkami, serem i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>