Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Rosół

Pyszny domowy rosół. Nie musi być wcale przyrządzony z całego kurczaka, można użyć tzw. porcji rosołowej.

DSCN8063

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1 kurczak (mogą być też 2-3 porcje rosołowe)

– 1 cebula

– włoszczyzna (pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2 marchwie, ewentualnie kawałek włoskiej kapusty)

– 2 ząbki czosnku (w całości)

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– 1 listek laurowy

– kostka rosołowa

– sól, pieprz, maggi

– natka pietruszki (drobno posiekana) do posypania

Umyć mięso i zalać ok. 2 l  zimnej wody w garnku by całe było zanurzone. Jak woda się zagotuje należy zebrać tzw. szumy z powierzchni wody. Dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować na bardzo małym wręcz minimalnym gazie. W tym czasie umyć i obrać jarzyny i dodać do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Dusić pod przykryciem do miękkości ok. 1,5 godziny, im dłużej tym lepiej.

Pod koniec duszenia posolić według uznania, można dodać maggi. Po ugotowaniu rosół odcedzamy od warzyw i mięsa, dzięki temu zapobiegniemy jego zmętnieniu. Podawać z ulubionym makaronem (najlepiej smakuje z niteczkami), na koniec posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Helen G.

DSCN8072

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Rosół

  • Klasyka na polskim stole w kazdą niedziele :)

  • Od pozostawionej włoszczyzny rosół nie mętnieje :P mętny się robi tylko jak w trakcie gotowania dolewa/uzupełnia się wody chłodniejszej jak rosół w celu dopełnienia zawartości a ja jak gotuje rosoł to go nie solę wtedy wychodzi najlepszy smak rosołu,zawsze na talerzu można sobie doprawić do smaku solą.

  • Wiem, dlatego po ugotowaniu rosołu, wyciągam z niego włoszczyznę i mięso, przecedzam go.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>