Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Rożki z ciasta francuskiego kurczakiem

Rożki są niesamowicie chrupiące, nawet na drugi dzień. Są na tyle sycące, że można jeść je same bez surówki. Gorąco polecam. Pyszne zarówno na obiad, jak i na kolację ;-)

DSCN0438

(12 sztuk)

Składniki:
– 2 opakowania ciasta francuskiego (najlepiej z lodówki)

– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500g)

– 15 dkg żółtego sera

– 1 czerwona papryka

– 5 łyżek kukurydzy z puszki- 1 jajko

– 1 i ½ łyżeczki przyprawy do gyrosa

– sól, pieprz, szczypta ostrej papryki i curry

– 6 łyżek ketchupu pikantnego

 

 

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Podsmażyć na oleju. Paprykę  umyć, pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i podsmażać jeszcze 3 minuty. Ostawić farsz do ostygnięcia. Po czym dodać  kukurydzę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

 

Ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów. Ponakłuwać równomiernie widelcem, by ciasto równomiernie wyrosło. Środek każdego kwadratu smarować cienką warstwą ketchupu, na to nałożyć porcję sera, następnie 2 łyżki farszu, znów ser. Sklejać kwadraty jak pierogi i kłaść na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.

Każdy kwadrat smarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną wody (ciasto będzie błyszczeć) i posypać szczyptą ostrej papryki. Nagrzać piekarnik do 220 ˚C. Piec rożki ok. 20-25 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Smacznego!

Helen G.

DSCN0437

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

Jedna odpowiedź do “Rożki z ciasta francuskiego kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>