Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ruloniki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem


 (12 sztuk)


Składniki:

– 1 pierś z kurczaka (ok. 50 dkg)

– 2 opakowania ciasta francuskiego (np. „Smakowite” z Biedronki)
– 1 opakowanie szpinaku mrożonego

– 4 ząbki czosnku

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki masła

– 1-2 płaskie łyżeczki curry

– ¼ łyżeczki słodkiej papryki

– sól, pieprz

– szczypta gałki muszkatołowej

– 1 jajko

– 10 dkg startego żółtego sera




1.Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, curry i słodką papryką, Podsmażyć na oliwie z oliwek. Pozostawić do ostygnięcia.2. Szpinak włożyć do garnka z roztopionym masłem, mieszać od czasu do czasu, aż się rozpuści. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać straty żółty ser i zamieszać. Pozostawić do ostudzenia. 

3. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki, podzielić każde opakowanie na 6 równych prostokątów. Ponakłuwać każdy widelcem, by równomiernie wyrosło. 

4. Na każdy prostokąt nakładać porcję kurczaka i szpinaku. Złożyć boki i zawijać w rulon. Na każdym rulonie zrobić trzy nacięcia nożem. Wyłożyć ruloniki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy rulonik posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną wody. Nagrzać piekarnik do temperatury 200˚ C. i piec przez ok.15-20 minut, aż się zarumienią.







Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Ruloniki z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>