Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ryba po grecku

Ryba po grecku kojarzy mi się  głównie z Wigilią. Nie oznacza to jednak, że poza świętami nie można jej przyrządzić i skonsumować na obiad bądź kolację. Danie to robię od czasu do czasu, gdy zatęsknię za smakiem ryby. Kołderka z warzyw nadaje jej niepowtarzalnego smaku ;-)

DSCN8599

(Dla 4-6 osób)

Składniki:
– 1 kg ryby (np. sola, dorsz, morszczuk)

– 4 marchewki

– 2 pietruszki

– mały seler lub ½ dużego

– biała część pora

– 3 cebule

– większy słoiczek koncentratu pomidorowego (ewentualnie puszka pomidorów)

– 2 liście laurowe

– 4-5 ziarenek pieprzu

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– sól, pieprz

– cukier

– olej do smażenia

– ocet winny lub sok z cytryny

– bazylia, oregano, słodka papryka

 

Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno pokroić. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić wpierw cebulę. Dodać por. Po chwili wrzucić warzywa i smażyć kilka minut. Następnie podlać wodą i trochę posolić. Dodać listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok.15-20 minut,aż warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy lub puszkę pomidorów krojonych bez skórki. Doprawić do smaku solą, cukrem, octem winnym bądź sokiem z cytryny. Dodać oregano, bazylię i paprykę słodką wedle smaku. Jeśli masa będzie zbyt gęsta podlać odrobiną wody.

Rozmrożoną wcześniej rybę, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy filet podzielić na pół. Posolić, posypać białym pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące. Usmażyć. W półmisku układać najpierw cienką warstwę warzyw, na to rybę, warzywa itd. Na górze powinna być warstwa warzyw. Podawać na zimno, bądź na ciepło z chlebem lub ziemniakami. Danie najsmaczniejsze jest na drugi dzień.

Smacznego!

Helen G.

DSCN8597DSCN8584DSCN8626DSCN8618

Podziel się ze znajomymi
loading...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>