Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ryba w cieście piwnym

Uwielbiam dania smażone w głębokim tłuszczu, zarówno mięso jak i ryby. Niestety danie to nie należy do dietetycznych i jest dość ciężkostrawne. Dlatego szklaneczka dobrego piwa jest tutaj bardzo wskazana. Nie jest także oszczędne. Na takie smażenie schodzi prawie butelka oleju. Zaletą zaś takiego dania jest fakt, że szybko zapełnimy nim żołądki z racji kaloryczność.

DSCN5605

(Dla 4-5 osób)
Składniki:

– ok. 1 kg dowolnej ryby (dałam solę)

– 2 szklanki mąki

– 2 jajka

– 1,5 szklanki piwa

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– sól, pieprz

– zioła prowansalskie lub inna dowolna przyprawa np. bazylia, tymianek

– sok z cytryny

– olej do smażenia

 

 

Filety opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, jeśli są duże podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny.

 
Zmiksować ze sobą piwo, mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać nieco piwa lub mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

 

W głębokiej patelni (używam woka) rozgrzać porządnie olej (nalać go dość sporo). Ryba ma w nim pływać Kawałki ryby maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć w głębokim tłuszczu aż do zarumienienia z dwóch stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podawać z surówką i frytkami.

Smacznego!

  Helen G.

DSCN5607DSCN5609

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

2 odpowiedzi do “Ryba w cieście piwnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>