Ryby i owoce morza

Ryba w cieście piwnym

Ryba w cieście piwnym

Pyszna, soczysta i chrupiąca. Ryba w cieście piwnym należy do czołówki moich ulubionych dań obiadowych. Niestety potrawa ta nie należy do dietetycznych i dla niektórych osób może być ciężkostrawna. Dlatego szklaneczka dobrego piwa jest tutaj bardzo wskazana. Warto też kawałki ryby po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ryba w cieście piwnym jest też daniem mało ekonomicznym, bowiem na jednorazowe smażenie schodzi prawie butelka oleju, aczkolwiek walory smakowe ryby, zrekompensują wam jednak wszelkie niedogodności 🙂

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1 kg dowolnej ryby (dałam solę)

– 2 szklanki mąki

– 2 jajka

– 1,5 szklanki piwa

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– zioła prowansalskie lub inna dowolna przyprawa np. bazylia, tymianek

– sok z cytryny

– sól, pieprz

Dodatkowo:

–  około 1l oleju do smażenia

Jak zrobić rybę w cieście piwnym?

Filety opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, jeśli są duże podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Zmiksować ze sobą piwo, mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać nieco piwa lub mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W głębokiej patelni (używam woka) rozgrzać porządnie olej (nalać go dość sporo). Ryba ma w nim pływać. Kawałki ryby maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć w głębokim tłuszczu aż do zarumienienia z dwóch stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Rybę w cieście piwnym podawać z surówką (u mnie gotowane brokuły) i frytkami albo ziemniakami.

Smacznego!

Helen G.

Ryba w cieście piwnym
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

  1. Ja uwielbiam tak przygotowaną rybę. Pamiętam, kiedy pierwszy raz zjadłam nad morzem taką rybę, koniecznie musiałam się dowiedzieć co to za panierka. No i dowiedziałam się. Potem w domu taką robiłam.
    Wspaniale zrobiłaś, bo ciasto jest takie pulchne, delikatne i nie za bardzo przypieczone 🙂

  2. O, taką rybkę w cieście bym zjadła. Tylko muszę sprawdzić, czy mam jeszcze jakąś rybkę w zamrażalce.

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button