Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ryba zapiekana z pieczarkami i porem

Gdy myślę o daniach z ryby, zawsze mam przed oczami ten śmieszny spot reklamowy, który podaje: „Jedz ryby codziennie, ryba wpływa dobrze na wszystko”. No może codziennie to lekka przesada, chociażby z powodu metali ciężkich, jakie ryby potrafią w sobie kumulować. Faktem jest, że ryby zawierają cenne kwasy tłuszczowe. Warto je zatem regularnie spożywać. Mam dla wam interesującą propozycję na takie danie z ryby, zapiekankę z warzywami – porem i pieczarkami.

Można użyć do niej dowolnego gatunku ryby. Ja wybrałam filet z miruny. Zamiast tradycyjnego pieprzu czarnego, tym razem zastosowałam ziołowy, który świetnie podkreśla smak potrawy. Swoją drogą, to moje niedawne odkrycie. Wcześniej istniał dla mnie pieprz czarny, biały i kajeński. Do ziołowego jakoś nie mogłam się przekonać – wielki błąd! bowiem wspaniale smakuje.

Niektórzy zapiekają surową rybę lub podgotowaną. Tak też można. Ja wolę wpierw rybę usmażyć w delikatnej panierce z jajka i mąki, jest moim skromnym zdaniem smaczniejsza i bardziej chrupiąca. Jeśli zapiekamy surowe filety, trzeba wydłużyć nieco czas pieczenia.

 SONY DSC

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 70 dkg filetów dowolnej ryby (u mnie filet z miruny – polecam, bardzo smaczny)

– 1 cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 2 mniejsze pory (tylko biała część) lub 1 duży

– 40 dkg pieczarek

– ½ szklanki gęstej śmietany (18%)

– 2 łyżki bułki tartej

– 10 dkg żółtego sera

– 1 łyżka soku z cytryny

– ½ łyżeczki mielonego imbiru

– 2 jajka

– kilka łyżek mąki do panierki

– sól, pieprz ziołowy

 

 

Opłukane, osuszone filety z obu stron posolić, posypać pieprzem ziołowym i skropić sokiem z cytryny. Przykryć, wstawić na godzinę do lodówki. Obtoczyć wpierw w lekko osolonym jajku, następnie w mące, usmażyć.

Cebulę pokroić w kostkę, por w plasterki. Podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty. Przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki pokrojone na grubsze plasterki. Posolić. Odsączyć z nadmiaru wody.

W kubeczku połączyć śmietanę z imbirem, solą i pieprzem. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć część pora z cebulą, na to usmażone wcześniej filety rybne, przykryć resztą pora, położyć pieczarki. Na wierzch zapiekanki wylać śmietanę. Posypać startym żółtym serem wymieszanym z 2 łyżkami bułki tartej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 30 minut w temperaturze 190°C, do zarumienienia góry.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

7 odpowiedzi do “Ryba zapiekana z pieczarkami i porem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>