Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem

Przepis zainspirowany książką Barbary Adamczewskiej „Jedna potrawa- kilka dań”, nieco zmodyfikowany (w oryginalnym przepisie nie było sosu beszamelowego).  Zapiekanka jest naprawdę pyszna, polecam !

SONY DSC
(Dla 4 osób)
Składniki:

– 2 woreczki ryżu (200g) lub niepełna szklanka suchego ryżu

– 5 jaj ugotowanych na twardo

– 450g mrożonego szpinaku (1 op.) lub 75 dkg świeżego

– 2 łyżki masła

– 1-2 łyżki oleju

– 2-3 ząbki czosnku

– 2 łyżki mąki

– ½ szklanki mleka

– kurkuma

– sól, pieprz

– 15 dkg żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach

– suszona pietruszka do posypania (opcjonalnie)

 

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 2 i 1/4 szklanki zimnego mleka

–  mielona gałka muszkatołowa

– 1-2 łyżeczki soku z cytryny

– sól, biały pieprz

 

Ryż ugotować. Odcedzić. Wsypać do miski.  Ugotowane wcześniej jajka obrać ze skorupek, drobno posiekać i dodać do ryżu. Dodać 1-2 łyżki oleju (by ryż nie był suchy) i połowę startego żółtego sera. Doprawić do smaku szczyptą kurkumy, solą i pieprzem.

W rondelku rozpuścić masło i dodać szpinak. Dusić na małym ogniu, aż się rozpuści. Zagęścić mąką, zamieszać. Następnie wlać mleko. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Dusić jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje.

Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, chwilę zamieszać. Następnie wlać zimne mleko i stale mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć połowę warstwy ryżu z jajkami, na to całą masę szpinakową i resztę ryżu. Na wierzch wylać sos beszamelowy i posypać pozostałą częścią startego żółtego sera. Oprószyć zapiekankę suszoną pietruszką. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 ˚C, aż ser się zarumieni. Po upieczeniu zostawić zapiekankę na 10 minut, by ser nieco stężał, będzie wówczas się lepiej kroić.

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

7 odpowiedzi do “Ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem

  • Podoba mi sie ten pomysl! Odkad poznalam szpinak, zostalam jego wierna fanka :)

  • Świetny pomysł, na pewno wypróbuję :)

  • wygląda super! ryż zapiekany to w ogóle jest coś fantastycznego, jakiś czas temu robiłyśmy z jabłkami i cynamonem, i od tej pory nie dam złego słowa na ryż z piekarnika powiedzieć!:D

  • Takie zapiekanki uwielbiam. Świetnie wygląda ;D

  • Uwielbiam takie połączenia…mniam:-)

  • Przepyszna zapiekanka! Cala rodzinka wcinala, az sie uszy trzesly. Przepis dodany do ulubionych, a potrawa bedzie wracala czesto na nasz stol – dziekuje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>